Annimari Kortteella ilon kyyneleitä Tokiossa – Reetta Hurske itki pettymystään

Annimari Korte kilpaili Tokion olympialaisissa takareisivammastaan huolimatta (Kuva AOP)

Annimari Korte kilpaili Tokion olympialaisissa takareisivammastaan huolimatta. (Kuva AOP)

Annimari Korte ja Reetta Hurske karsiutuivat Tokion olympialaisissa 100 mertrin aidoissa jo alkuerissä. Viivi Lehikoinen jäi alkueriin 400 metrin aidoissa.

OLYMPIALAISET Annimari Korte ei päässyt välieriin Tokion olympialaisissa 100 metrin aidoissa. Hän jäi ajallaan 13,06 jatkopaikasta kuusi sadasosaa.

Kortteen 2019 juoksema Suomen ennätys on 12,72. Mutta tällä kaudella hän on kärsinyt takareisivammasta, joka on verottanut hänen tulostasoaan huomattavasti.

– Maanantain lentomatkan jälkeen jalka ei ole palautunut. Käveleminen on tehnyt kipeetä. Sitä voi kaikki miettiä, että jos käveleminen sattuu, niin miten pääsee aitojen yli, Korte selvensi tilannettaan alkueräjuoksunsa jälkeen.

Korte itkikin ilosta. Jo olympialaisiin pääsy itsessään oli vahva suoritus kaikkien vaikeuksien ja kärsimysten jälkeen.

– Tunnen iloa, että pystyin ylipäätään juoksemaan. Koko vuoden on ollut epävarmaa, että pääsenkö juoksemaan tänne asti. Olen tosi onnellinen, että pystyin juoksemaan. Se on harmi, ettei täysillä päässyt juoksemaan ja yrittämään parastaan, mutta sellaista se on, hän sanoi ilon kyyneleet silmissään.

Tulos 13,06 on tilanteen valossa Kortteelta jo erinomainen aika.

– Verryttelyn pystyn ihan hyvin juoksemaan. Sitten tulee se puolen tunnin odotus, niin jänne jähmettyy. Repeää joka kerta lisää, kun aidan ylittää. On niin erilaista se juoksu sitten.

Kortteen tapauksessa kaikki hoidot on kokeiltu. Nyt taso riitti niiden jälkeen tähän.

– Neljä kortisonipiikkiä on tänä kesänä laitettu. Se on aika vaarallista, koska on riski, että koko jänne lähtee irti. Se oli ainut keino. Halusin, että vaikka jänne lähtisi irti, juoksisin silti tuolla. Kaikki mahdolliset hoidot kokeiltiin. Vasikanveriuutettakin.

Takareisivamma on kiusannut Kortetta jo parin vuoden ajan.

– Viime kesänä treenipohjat oli niin hyvät, että pystyin joka viikko juoksemaan 12,8 tällä vammalla. Viimeinen vuosi on ollut niin vaikea treenata, eikä ole samoja pohjia kuin tänä vuonna.

– Takareiden jänteen ympärillä on turvotusta. Saattaa olla jänne osittain repeytynyt. Arpikudosta on pakaran puolella. On sieltäkin revennyt. On hajalla koko se alue sieltä, taustoitti Korte vammansa laatua.

Suuren unelmansa Korte kuitenkin toteutti. Hän oli siitä riemuissaan.

– Olen tosi onnellinen. 2018 en ikinä uskonut, että juoksisin olympialaisissa. Silloin tää oli ihan mahdoton ajatus, että joskus olisin olympiaurheilija. Silloin olisin ollut tosi ylpeä 13,06:stakin. Nyt pystyin juoksemaan sen hajonneella jalallakin. Viime vuonna olisin varmaan pystynyt taistelemaan finaalipaikasta.

Reetta Hurske murheen murtamana

Reetta Hurske ei onnistunut 100 metrin aitojen alkuerissä. Hän aitoi ajan 13,10, jolla jäi kymmenen sadasosaa välieräpaikasta.

Hurske oli hyvin pettynyt.

– Lähti hyvin ja siinä se sitten oikeastaan olikin. Lopussa yritin saada siitä vielä muutaman sadasosan, että olisin saanut ohitettua siinä ja aika tiukoille meni. Tällä kertaa kuitenkin kuudes. Eihän tästä paljoa käteen jäänyt, hän manasi.

Hurske näki, että 100 metrin matkasta hänellä sujui hyvin kymmenen metriä.

– Pääsin ihan hyvin liikkeelle. Siinä on ollut vähän haastetta. Viimeisessä viidessä metrissä en antanut periksi. Tällä kerralla juoksu oli sitten muuten vaan… Aita kerrallaan juostiin, eikä imua tullut. Ei ollut minkäännäköistä rytmiä. En päässyt aidoilta ulos mitenkään. Ei ollut sellaista, että olisin juossut kymmentä aitaa, hän sanoi.

Hurske purskahti haastattelun aikana itkuun. Tunnelmistaan hän antoi ytimekkään analyysin.

– Tuntuu paskalta, vastasi Hurske urheilutoimittajan klassiseen kysymykseen.

Hurske korosti, että 13 sekuntia oli olisi ollut hänen tämän hetken kuntonsa perusteella kyllä alitettavissa.

– Kyllä kauden paras olisi ollut otettavissa tänään. Ei 13 sekuntia tänään olisi pitänyt olla mikään ongelma.

Olosuhteet olivat Hurskeen mukaan kunnossa. Mikään ei mennyt kisojen alla pieleen.

– Jokainen päivä on erilainen. Kaikkeni tänään yritin, mutta se ei riittänyt. Fyysisesti oli ihan ok. Valmistelut menivät hyvin ja kisakylässä kaikki on järjestetty loistavasti.

Viivi Lehikoiselle täpärä karsiutuminen

Viivi Lehikoinen ei päässyt jatkoon 400 metrin aitojen alkueristä. Hän jäi välieräpaikasta kaksi sadasosaa.

Lehikoisen aika oli alkuerässä 55,67. Se oli hänen uransa toiseksi paras aika pitkissä aidoissa. Aiemmin tänä kesänä saavuttamastaan ennätyksestään hän jäi 25 sadasosaa.

Täpärä karsiutuminen tietysti harmitti.

– Tietysti pettynyt fiilis. Jäi niin pienestä kiinni. Ja jos olisin ollut toisessa erässä, olisin päässyt helposti jatkoon. Tollasta se on. Ensi kerralla on juostava kovempaa. Harmittaa, Lehikoinen jutteli haastattelupisteellä.

Suoritukseensa Lehikoinen oli kuitenkin tyytyväinen.

– Mun mielestäni se meni aika hyvin. Vaikea sanoa, onko mitään korjattavaa. Aidat meni mielestäni ihan hyvin. Olin varautunut siihen, että oli nopea rata.

– Kovassa paikassa uran toiseksi paras juoksu. Mun mielestäni ihan hyvin juostu. Jalat tuntui hyviltä ja oli tosi hyvä fiilis, hän jatkoi.

Lehikoinen, 21, on tällä kaudella tehnyt läpimurtonsa. Olympiapaikka oli jo merkittävä osoitus edistymisestä.

– Keskityttiin aiemmin ehkä vääriin asioihin. Liikaa kestävyyttä ja mun nopeus ja tekniikka kärsi. Potentiaali oli vähän piilossa. Viilattiin treeniohjelmaa ja fiilis on ollutkin hyvä ja motivaatio korkealla, Lehikoinen arvioi parempien tulosten taustatekijöitä.

Teksti Otto Palojärvi, Tokio

Lue myös: Kristiina Mäkelä iloitsi – Senni Salminen kiroili ja itki

Kommentoi Facebookissa