Antti Rinne tapasi Unkarin pääministeri Viktor Orbánin – ”En vastusta pyörän keksimistä uudestaan”

Pääministeri Antti Rinne keskusteli Unkarin pääministeri Viktor Orbánin kanssa.

Pääministeri Antti Rinne keskusteli Unkarin pääministeri Viktor Orbánin kanssa. (Kuva Anne Sjöholm/ Valtioneuvoston kanslia)

Unkari pitää Suomen ajamaa mallia sitoa EU-rahoitus oikeusvaltioperiaatteen noudattamiseen turhana.

OIKEUSVALTIO Pääministeri Antti Rinne vieraili Budapestissä maanantaina 30. syyskuuta. Tapaamisessa Unkarin pääministeri Viktor Orbánin kanssa esillä olivat ajankohtaiset EU-asiat, muun muassa brexit ja EU:n monivuotinen rahoituskehys sekä Suomen tavoitteet EU-puheenjohtajakaudelle.

– Meillä oli avoin ja rakentava keskustelu. Puhuimme muun muassa EU:n seuraavasta monivuotisesta rahoituskehyksestä. Suomi pyrkii puheenjohtajamaana vauhdittamaan neuvotteluita lokakuun Eurooppa-neuvostossa. Tähdensin, että komission esittämä ja Suomen edistämä ajatus oikeusvaltioperiaatteen sisällyttämisestä kehykseen tarvitaan suojaamaan EU:n talousarviota, eikä se ole sanktiomekanismi, pääministeri Rinne totesi tapaamisen jälkeen.

Oikeusvaltioperiaatteen vahvistaminen on yksi Suomen keskeisistä puheenjohtajakauden tavoitteita. Sen ja unionin muiden perusarvojen turvaaminen on Rinteen mukaan välttämätöntä EU:n toimivuudelle, hyväksyttävyydelle ja uskottavuudelle.

Rinne totesi ennen matkaa, että mikään EU:n jäsenmaa ei enää vastusta mallia, jossa oikeusvaltioperiaate sidotaan EU-budjettiin. Puola ja Unkari ovat aikaisemmin olleet asialle kriittisiä. Rinne kertoi arvionsa perustuvan eurooppaministeri Tytti Tuppuraisen työhön.

Orbán muotoili nyt, että Unkari ei vastustaisi Suomen ajamaa mallia, mutta pitää uutta mekanismia turhana.

– On jo olemassa yhteys maan toiminnan ja budjetin välillä. Vieraamme herra pääministeri haluaa nyt luoda rinnalle uuden, Orbán kommentoi Ylen mukaan.

Orbán kaipasi myös nykyistä selkeämpää ehdotusta siitä, miten asiat sidotaan yhteen Suomen mallissa.

– En vastusta pyörän keksimistä uudestaan. Mutta tarvitaan harkittuja ehdotuksia, jotka antavat vastauksen tärkeimpiin kysymyksiin, Orbán sanoi.

Pääministerit keskustelivat myös ilmastonmuutoksesta. Suomen tavoitteena on, että joulukuun EU-huippukokous päättäisi EU:n siirtymisestä hiilineutraaliksi vuoteen 2050 mennessä. Rinne ja Orbán käsittelivät myös maahanmuuttoon ja turvapaikan hakijoihin sekä unionin laajentumiseen liittyviä kysymyksiä.

Kun Antti Rinne tapasi syyskuussa Ranskan pääministeri Emmanuel Macronin hän kommentoi, että brittien on annettava syyskuun loppuun mennessä ehdotuksensa kirjallisesti välttääkseen sopimuksettoman brexitin. Lausunto herätti huomiota Britanniaa myöten, ja EU-kimossio joutui korjailemaan sitä jälkeenpäin.

Lue myös: Antti Rinne ja Emmanuel Macron vakuuttavat – ”Ilmastopolitiikassa EU:n on otettava globaali johtajuus”

Kommentoi Facebookissa