Anu Vehviläinen valittiin eduskunnan puhemieheksi – ”Kiihkeissäkin väittelyissä on tärkeää kunnioittaa vastustajia”

Joensuusta kotoisin oleva Anu Vehviläinen on toiminut useasti myös ministerinä.

Joensuusta kotoisin oleva Anu Vehviläinen on toiminut useasti myös ministerinä. (Kuva Sakari Piippo/ Valtioneuvoston kanslia)

Puhemiehen paikka tuli vapaaksi, kun Matti Vanhanen siirtyi valtiovarainministeriksi.

EDUSKUNTA Eduskunta on valinnut täysistunnossaan Anu Vehviläisen puhemieheksi. Keskustan kansanedustaja Vehviläinen sai puhemiesvaalissa 167 ääntä. Yhden äänen saivat keskustan Mikko Kärnä ja Mikko Savola sekä vasemmistoliiton Markus Mustajärvi. Vaalissa annettiin kaksi tyhjää ääntä.

Puhemiehen paikka tuli vapaaksi, kun Matti Vanhanen siirtyi valtiovarainministeriksi hallituksesta eronneen Katri Kulmunin tilalle.

Anu Vehviläinen on kotoisin Joensuusta ja hänet on valittu eduskuntaan Savo-Karjalan vaalipiiristä. Uusi puhemies linjasi tulevaa toimintaansa kiitospuheessaan.

– Kiihkeissäkin väittelyissä on tärkeää kunnioittaa myös vastustajia ja antaa heidän näkemyksilleen tilaa. Jokaisella edustajalla itsellään on vastuu siitä, että salissa keskustelukulttuuri on tasokasta ja arvokasta.

Juttuvinkki: Katri Kulmuni eroaa valtiovarainministerin tehtävästä – ”Keskusta jatkaa hallituksessa”

– Tavoitteeni on johtaa täysistunnon keskusteluja siten, että jokaisen ääni kuuluu tasapuolisesti, uusi puhemies lupasi.

Filosofian maisteri Anu Vehviläinen on toiminut kansanedustajana vuodet 1995–2003 sekä vuodesta 2007 lähtien. Vehviläinen oli valtioneuvoston jäsen ja toimi liikenneministerinä vuosina 2007–2011, kunta- ja uudistusministerinä 2015–2019 sekä kunta- ja liikenneministerinä vuonna 2019.

Eduskunnan ensimmäisenä varapuhemiehenä on SDP:n Antti Rinne ja toisena varapuhemiehenä perussuomalaisten Juho Eerola.

Lue myös: Matti Vanhanen siirtyy valtiovarainministeriksi – ”Raskain mielin olen ottamassa tämän tehtävän vastaan”

Kommentoi Facebookissa