Jääkiekon mestareiden liigaan muutoksia – KHL:stä ei tietoa

Göteborgin Frölunda Indians voitti 2020 jälleen Euroopan CHL-liigan mestaruuden.

Göteborgin Frölunda Indians voitti 2020 jälleen Euroopan CHL-liigan mestaruuden. (Kuva AOP)

Jääkiekon CHL vähentää joukkuemääräänsä. Edelleenkään ei ole tietoa, olisiko KHL-seuroja tulevaisuudessa mukana.

JÄÄKIEKKO Jääkiekon Euroopan mestareiden liiga, Champions Hockey League, tiedotti tiistaina suunnitelmistaan. Sarja on jatkanut yhteistyösopimustaan markkinointiyhtiö Infrontin kanssa vuoteen 2028. Lisäksi ilmoitettiin, että kolmen vuoden kuluttua CHL:n joukkuemäärä vähenee 24:ään.

Vielä kolmen seuraavan kauden aikana CHL:ssä pelaa 32 joukkuetta. Kaudesta 2023-2024 lähtien mukana on siis enää 24 joukkuetta, jotka tulevat 12 eri kansallisesta liigasta. Yhdestä kansallisesta liigasta mukaan ei pääse neljää joukkuetta enempää.

Nykymuotoinen CHL aloitti toimintansa 2014. Alkuun sarjaan osallistui peräti 48 joukkuetta, mitä pidettiin liian suurena määränä. Muutaman kauden jälkeen joukkuemäärä putosi 32:een.

CHL:n omistajaseuroilla on sarjan osakkeista osakkeista 63 prosenttia. Kansalliset liigat omistavat 25 ja Kansainvälinen Jääkiekkoliitto IIHF 12 prosenttia. Sarjan tarkoituksena on ennen kaikkea kasvattaa eurooppalaista jääkiekkobisnestä.

Alkuun CHL haukuttiin Suomessa ja Ruotsissa turhaksi liigaksi. Parin viime kauden aikana asenne on kuitenkin muuttunut. Sarjan tarpeettomuudesta ei puhuttu Suomessa ainakaan 2018, kun JYP voitti mestaruuden.

Juttuvinkki: NHL-kausi ei ala ennen elokuuta – ensi vuoden MM-kisoissa tuskin NHL-pelaajia

On selvä asia, ettei jääkiekon suosiota kasvateta Euroopassa kansallisilla sarjoilla. Yleiseurooppalaisella sarjalla voisi olla paljon enemmän potentiaalia. Jos esimerkkejä haetaan muista lajeista, niin koripallossa maanosan ykkössarja on Euroliiga ja jalkapallossa Mestareiden liiga.

CHL:n suosio voisi olla suurempikin. On erikoista, että SM-liigapelien katsojalukuihin CHL-pelit eivät ole Suomessa yltäneet ja Keski-Euroopassakin kansalliset liigat jyräävät kiinnostuksessa edelle.

Sarjan uskottavuuden kannalta ongelma on, ettei KHL ole mukana. KHL:stä on ollut kyllä halukkuutta osallistua, mutta aikatauluja ei ole saatu sovitettua yhteen. KHL ilmoitti muutama vuosi sitten ehdoksi osallistumiselleen, että sen seurat aloittaisivat suoraan pudotuspeleistä, mihin CHL:ssä ei suostuttu.

Myös eurooppalaiset jääkiekkopoliittiset ongelmat vaikuttavat tilanteeseen. Läntisessä Euroopassa KHL koetaan myös uhaksi.

Ainakaan ensi kaudella KHL-seurat eivät ole mukana. CHL:ssä ja Infrontissa kuitenkin tiedostetaan, että sarjan markkina-arvolle venäläisjoukkueiden mukaantulo toisi varmasti nostetta.

Tuleva CHL-kausi alkaa koronapandemian takia vasta lokakuussa. Sarja aloitetaan suoraan pudotuspeleistä.

Suomesta mukana ovat ensi kaudella Kärpät, Lukko, Ilves ja Tappara. Kärpät kohtaa tanskalaisen Aalborg Piratesin, Tappara itävaltalaisen Red Bull Salzburgin, Ilves saksalaisen Red Bull Münchenin ja Lukko tshekkiläisen Sparta Prahan.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Lasse Kukkosen ura on ohi – hurja määrä menestystä

Kommentoi Facebookissa