Ari Lahti pyrkii Fifan johtoportaaseen – Qatarin kisat tuoreessa muistissa

Ari Lahti toimii Suomen Palloliiton puheenjohtajana. (Kuva Hannes Paananen)

Ari Lahti haastaa Viktor Orbanin ystävän Sandor Csanyin kansainvälisen jalkapalloliiton FIFA:n varapuheenjohtajavaalissa.

JALKAPALLO Suomen Palloliiton puheenjohtaja Ari Lahti on ehdolla Kansainvälisen Jalkapalloliiton FIFA:n varapuheenjohtajaksi. Äänestys asiasta järjestetään Euroopan Jalkapalloliiton UEFA:n kongressissa Lissabonissa 5. huhtikuuta.

Lahti nousi Palloliiton puheenjohtajaksi 2018. Palloliiton tiedotteessa kerrotaan, että hän on puheenjohtajakaudellaan määrätietoisesti edistänyt Suomen Palloliiton vaikuttamismahdollisuuksia kansainvälisessä päätöksenteossa.

Lahden itsensä mukaan ehdokkuus FIFA:n varapuheenjohtajaksi on perusteellisen harkinnan tulos.

– Vaikuttaaksemme niin eurooppalaisen kuin globaalin jalkapallon tulevaisuuteen, meidän tulee olla keskustelun ytimessä ja johtamassa sitä. Olen sitoutunut puheenjohtajana antamaan kaikkeni jalkapallon tuottaman hyvinvoinnin edistämiseksi niin Suomessa kuin kansainvälisesti, Lahti kertoo.

Qatarissa viime vuoden lopulla järjestetty miesten MM-turnaus aiheutti paljon kriittistä keskustelua FIFA:n toiminnasta. Lähes 7000 siirtotyöläistä menehtyi kisojen rakennusprojektien puutteellisten työolosuhteiden seurauksena. Projekti oli myös Qatarin ympäristöolosuhteiden ja ”kertakäyttöstadionien” osalta eräänlainen kestävän kehityksen irvikuva.

Lahti sai lokaa niskoilleen päätettyään matkustaa Qatariin paikan päälle, vaikka kaikki muutkin kansallisten palloliittojen puheenjohtajat matkustivat Qatariin, missä MM-kisojen aikana järjestettiin FIFA:n kokouksia. Niissä oli mahdollista vaikuttaa FIFA:n tulevaisuuteen.

– Meillä on tuoreessa muistissa juuri päättyneet miesten MM-kisat ja kisojen ympärillä käydyt keskustelut. Uskon, että minulla on FIFA:n hallituksen jäsenenä parhaat mahdollisuudet olla edistämässä muutosta ja vahvistaa jalkapallon eettisiä arvoja, Lahti näkee.

UEFA valitsee huhtikuun alussa Euroopan varapuheenjohtajan FIFA:n johtoon. Lahden ainoa vastaehdokas on unkarilainen liikemies Sandor Csanyi.

Varapuheenjohtajavaalissa lienee myös maailmanpoliittisia ulottuvuuksia. Onhan Csanyi Unkarin kiistellyn pääministerin Viktor Orbanin kaveri.

Unkari ei ole edelleenkään hyväksynyt Suomen NATO-jäsenyyttä. Orban on Ukrainan sodasta huolimatta pitänyt yllä ystävällisiä suhteita Venäjään.

Venäjän presidentti Vladimir Putin toivotti Orbanille hyvää uuttavuotta. Orban oli ainoa moisen ”kunnian” saanut EU-johtaja.

Orban nousi Unkarin pääministeriksi 2010. Sen jälkeen hän on keskittänyt valtaa itselleen ja kaventanut opposition sekä riippumattoman median toimintaa. Unkaria ei enää pidetä täysin demokraattisena valtiona.

Orban aiheutti myös kohua pidettyään Unkarin jalkapallomaajoukkueen ottelussa niin sanotun suur-Unkarin kartalla varustettua Unkarin pelipaitaa päällä. Kartassa oli osia Romaniaan, Ukrainaan ja Kroatiaan kuuluvista alueista. Tämä aiheutti näissä maissa tietenkin raivoa.

Orban perusteli paitavalintaansa sillä, että Unkarin maajoukkue on kaikkien Unkarin alueen ulkopuolellakin asuvien unkarilaisten joukkue.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Venäjä tuhoaa jäähalleja ja väittää ajavansa jääkiekon etua

Kommentoi Facebookissa