Venäjä tuhoaa jäähalleja ja väittää ajavansa jääkiekon etua

Venäjän presidentti Vladimir Putin ei ole piitannut lännen antamista talouspakotteista. (Kuva Venäjän presidentin lehdistötoimisto)

Venäjä on brutaaleilla sotatoimillaan tuhonnut Ukrainassa jo viisi jäähallia. Samaan aikaan Venäjä väittää, että sen osallistuminen kansainvälisiin jääkiekkoturnauksiin olisi jääkiekolle hyväksi.

JÄÄKIEKKO Venäjän brutaalit sotatoimet ovat aiheuttaneet Ukrainassa valtavaa tuhoa. Ymmärrettävästi Venäjästä on tullut hylkiövaltio, kun lännessä Venäjän poliittisen johdon käsitykset inhimillisyydestä eivät ole järjellä selitettävissä.

Venäjä on suljettu kansainvälisestä urheilusta, mistä Venäjällä marmatetaan päivittäin. Venäjällä toistetaan mantraa, ettei urheilua ja politiikkaa saisi sekoittaa, vaikka tosiasiassa Venäjän urheilu on valjastettu lähes täysin Vladimir Putinin diktatuurin pönkittämiseen.

Ukrainan urheiluareenoillekin Venäjä on tehnyt rujoa jälkeä. Venäjän sotatoimissa on tuhottu jo viisi jäähallia. Maanantaina tuhottiin ohjusiskussa Druzhivkan jäähalli, vaikka Venäjä väitti iskuillaan tuhoavansa sotilaallisia kohteita.

Jo aiemmin Venäjä on tuhonnut jäähallit Donetskissa, Melitopolissa, Mariupolissa ja Severdonetskissa. Samaan aikaan Venäjä nillittää, ettei Venäjän sulkeminen kansainvälisistä jääkiekkoturnauksista ole jääkiekkoilun kehitykselle hyväksi.

Venäläinen jääkiekkotoimittaja Pavel Panyshev on Championat-sivustolla arvostellut jääkiekon nuorten MM-kisojen tasoa, koska Venäjä suljettiin turnauksesta. Panyshev antaa ymmärtää Venäjän kärsivän oikeusmurhan, mutta hänen mielestään muutkin huippumaat kärsivät Venäjän kilpailukiellosta.

Panyshev ei tietenkään mainitse, että Venäjä on suljettu kansainvälisestä jääkiekosta maan Ukrainassa harjoittamien raakalaismaisten sotatoimien takia. Jo oman turvallisuutensa takia hän ei voi asiasta mainita. Hänhän todennäköisesti menettäisi työpaikkansa ja saattaisi joutua vankilaan tai Ukrainan rintamalle sotimaan.

Täysin perusteitta Panyshev ei kuitenkaan lyttää nuorten MM-kisojen urheilullisen arvoa. Voittihan Tshekki puolivälieräottelussa Sveitsin 9-1 ja Tshekki Saksan 11-1. Alkusarjassa Itävalta päästi neljässä ottelussa 35 maalia.

Jääkiekon kansainvälisen kärjen kapea taso näkyy nuorten turnauksissa karulla tavalla. Venäjä on yksi jääkiekon harvoista suurvalloista ja sen poissaolo kieltämättä heikentää turnausten urheilullista arvoa.

Silti on hyvä muistaa, että Venäjällä urheilu ja politiikka olivat jo Neuvostoliiton aikana naimisissa keskenään. 2000-luvulla Vladimir Putin valjasti urheilun ja erityisesti jääkiekon poliittisiin tarkoitusperiinsä. Putinin poliittinen ajattelu on johtanut Ukrainassa valtavaan inhimilliseen kärsimykseen.

Jo nyt on varmaa, ettei Venäjä tule pelaamaan jääkiekon MM-kisoissa Tampereella ja Riiassa ensi toukokuussa, vaikka se lopettaisi sotatoimensa Ukrainassa heti.

Ukrainan sota saattaa lopulta romahduttaa venäläisen yhteiskunnan. Myös Venäjän jääkiekon taso saattaa romahtaa, oli Venäjä suljettu kansainvälisestä jääkiekosta tai ei.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Jukka Jaloselle ansaittu kunnianosoitus

Kommentoi Facebookissa