Arkkipiispan tunnukset luovuttaneen Kari Mäkisen viimeinen saarna – ”Jumala on läsnä sielläkin, missä vähiten osaisi odottaa”

Arkkipiispa Kari Mäkinen toteaa hänelle itselleen olleen merkityksellistä, että voi päättää oman virkatehtävänsä siunaukseen.

Arkkipiispa Kari Mäkinen toteaa hänelle itselleen olleen merkityksellistä, että voi päättää oman virkatehtävänsä siunaukseen. (Kuva Timo Jakonen)

Viimeisen saarnansa arkkipiispan virassaan Kari Mäkinen kokosi Matteuksen evankeliumin pohjalta.

KIRKKO Arkkipiispa Kari Mäkinen on luovuttanut arkkipiispan tunnukset Turun tuomiokirkossa pidetyssä lähtömessussa. Hän jää eläkkeelle 1.6.2018 alkaen.

Viimeisen saarnan arkkipiispan virassaan Kari Mäkinen saarnasi Matteuksen evankeliumin pohjalta, lähetyskäskystä. Siinä Jeesus lähettää Galilean vuorilla seuraajansa kastamaan ja opettamaan ihmisiä ja lupaa olla heidän kanssaan joka päivä maailman loppuun asti.

– Kun katson taaksepäin, aina Galilean vuorelta tähän hetkeen, koko Kristuksen kirkkoon, näen paljon sellaista, joka kertoo Jumalan todellisuuden läsnäolosta. Yhtä paljon näen sellaista, mikä vahvistaa kokemusta Jumalan poissaolosta. Kovuutta, julmuutta, selän kääntämistä. Molemmat ovat kirkon todellisuutta, jota kannamme mukanamme, Mäkinen sanoi.

Hän muistutti, että Jeesuksen läsnäolon lupaus ei sisältänyt ehtoja. Arkkipiispa Mäkinen kertoi siunauksen lukemisen eri yhteyksissä olleen hänelle piispan tehtävistä mieluinen.

– Sen epääminen tai kieltäminen ihmisiltä jonkin ominaisuuden tai elämänkohtalon takia on minulle näkynyt selän kääntämisenä, viestinä Jumalan poissaolosta. Siunauksen lukeminen puolestaan on sen pyytämistä, että Jumalan läsnäolo tulisi tunnistettavaksi, rohkaisevaksi ja elämää kannattavaksi.

Kari Mäkinen toteaa itselleen olevan merkityksellistä, että hän voi päättää oman tehtävänsä arkkipiispan virassa siunaukseen. Messun päätteeksi arkkipiispan päälle puettiin Turun arkkihiippakunnan hänelle antama lahjastola, joka kantaa nimeä Rukous.

– Stolassa on elävä elämänpuu. Elämänpuun pinta heijastaa vihreän eri sävyjä, ja siinä on läsnä valon ja varjon vuoropuhelu, kertoo stolan tekijä tekstiilitaiteilija Silja van der Meer.

Silkkisessä ja käsin kirjaillussa stolassa on mukana myös Isä meidän -rukouksen teema.

Lue myös: Arkkipiispa Kari Mäkinen muistuttaa – ”Pappisvirka ei ole sidottu sukupuoleen”

Kommentoi Facebookissa