Arktinen neuvosto jätti loppujulistuksen laatimatta – ”En pidä sitä maailman seitsemäntenä ihmeenä”

Arktisen neuvoston huippukokoukseen osallistuneet ulkoministerit julkaisivat julistuksen sijaan yhteisen lausunnon.

Arktisen neuvoston huippukokoukseen osallistuneet ulkoministerit ja osallistujat julkaisivat julistuksen sijaan yhteisen lausunnon. (Kuva AOP)

WWF:n mukaan yhteisymmärryksen puute vaarantaa arktisen alueen luonnon ja ihmiset

ARKTINEN NEUVOSTO Suomen Arktisen neuvoston puheenjohtajuuskauden päättänyt huippukokous Rovaniemellä päättyi pieneen yllätykseen ja pettymykseen. Ulkoministerit jättivät Rovaniemellä perinteisen loppujulistuksensa tekemättä, koska valtiot eivät päässeet yhteisymmärrykseen toimista ilmastonmuutoksen ehkäisemiseksi.

– En pidä sitä maailman seitsemäntenä ihmeenä, ulkoministeri Timo Soini totesi lehdistötilaisuudessa.

Tämä on ensimmäinen kerta, kun ministerit epäonnistuivat yhteiset julistuksen laatimisessa. Soini painotti kuitenkin sitä, että kaikkien arktisten jäsenmaiden osallistuminen kokoukseen kertoo alueen olevan merkittävä. Soini ei myöskään suoraan myöntänyt, että Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo olisi vastustanut julistuksen ilmastolinjauksia. Soini totesi kuitenkin maiden välillä olleen erimielisyyksiä.

Soini sanoi olevansa tyytyväinen huippukokouksen antiin, mutta WWF on lopputulokseen pettynyt.

– Se, että ilmastonmuutoksen vakavaa uhkaa alueen luonnolle ja ihmisille ei yhdessä tunnustettu, vaikeuttaa arktisen alueen voimien yhdistämistä tämän ongelman voittamiseksi, sanoo pääsihteeri Liisa Rohweder, WWF:n arktisen ohjelman puheenjohtaja.

Julistuksen tarkoitus oli ohjata Arktisen neuvoston työtä tulevan kaksivuotiskauden aikana. Vaikka ministerit julkaisivat julistuksen sijaan yhteisen lausunnon, sillä ei ole samaa painoarvoa kuin neuvoston julistuksella. Toisaalta kaikki ministerit – USA:n ulkoministeriä lukuun ottamatta – ja alkuperäiskansojen edustajat ilmaisivat syvän huolensa ilmastonmuutoksen vaikutuksista omissa puheenvuoroissaan.

– Arktisten valtioiden tulisi näyttää tietä taistelussa ilmastonmuutosta vastaan. Ilmastonmuutos arktisella alueella näyttää valitettavasti etenevän nopeammin kuin Arktisen neuvoston toimet sen estämiseksi. Neuvoston työryhmät tekevät monien aihealueidensa parissa hyvää työtä. Poliittisten päätösten tasolla kansallisten etujen vaaliminen näyttää kuitenkin syrjäyttävän yhteiset kansainväliset tavoitteet, sanoo Liisa Rohweder.

Islanti vastaanotti Suomelta Arktisen neuvoston puheenjohtajuuden. WWF on ollut tarkkailijajäsen Arktisessa neuvostossa sen perustamisvuodesta 1996 lähtien ja jatkaa aktiivista toimintaansa.

Lue myös: Sauli Niinistö Pietarissa – ”Vuoropuhelua on vaikea käydä, jos ei oikeasti tapaa vastapuoltaan”

Kommentoi Facebookissa