Aston Martinin ensimmäisen katumaasturin testaus aloitettiin – DBX tulee myyntiin vuonna 2020

DBX komeilee kuvissa vielä vahvan naamioinnin peitossa

DBX komeilee kuvissa vielä vahvan naamioinnin peitossa. (Kuva Aston Martin)

James Bondin suosikkimerkkilläkään ei ole enää varaa pysytellä tämän autoluokan ulkopuolella.

AUTOT Suurin osa maailman legendaarisimmista luksus- ja urheiluautomerkeistäkin on hypännyt mukaan jatkuvasti kasvavaan katumaasturibuumiin. Luksusmerkkien osalta asiakkaiden sieluista kisaavat jo muun muassa Rolls-Royce sekä Bentley, ja sporttibrändeistä esimerkiksi Porschen myynnin leijonanosa tulee nykyään SUV-segmentistä. Uutena tulokkaana mukaan on tullut myös Lamborghini Urukseksi nimetyllä mallillaan, ja jopa Ferrari on parhaillaan kehittämässä omaa tulkintaansa aiheesta.

James Bondin suosikkimerkkinä tunnetulla Aston Martinillakaan ei ole enää varaa pysytellä tämän luokan ulkopuolella. Britit esittelivät jo kevään 2015 Geneven autonäyttelyssä DBX:ksi nimetyn crossover-konseptin, jonka erikoisuutena oli coupé-mainen katto ja kolmiovisuus. Auto sai sen verran positiivisen vastaanoton, että se päätettiin ottaa myöhemmin tuotantoon. DBX:n merkityksestä valmistajalleen kertoo se, että katumaasturia varten päätettiin rakentaa jopa kokonaan uusi tehdas.

Walesin St Athaniin pystytetty tuotantolaitos tuli maksamaan hulppeat 250 miljoonaa puntaa, ja sen pinta-ala on 60 000 neliömetriä. Tilalle pitäisi olla pian käyttöä, koska DBX:n tuotantoversio on ensimmäinen uudessa tehtaassa valmistettava auto. Astonin katumaasturista on tähän asti nähty vasta konseptiautoon pohjautuneita kuvamanipulaatioita, mutta nyt siitä julkaistiin ensimmäiset oikeat kuvat.

Crossoverissa on onnistuttu säilyttämään kohtuullisen viisto takalasi moneen kilpailijaan verrattuna.
Crossoverissa on onnistuttu säilyttämään kohtuullisen viisto takalasi moneen kilpailijaan verrattuna. (Kuva Aston Martin)

Niiden avulla halutaan kertoa, että auton testaus on aloitettu. DBX komeilee kuvissa vielä vahvan naamioinnin peitossa, koska uutuus on tulossa markkinoille vasta kahden vuoden päästä. Tärkeimmät muotoilupiirteet erottuvat silti, ja jo nyt voidaan sanoa monen asian muuttuneen tutkielmasta. Tärkein niistä on DBX:n korimalli, koska autossa on nyt viisi ovea kolmen sijasta.

Kattolinjakin on astetta korkeampi, mutta crossoverissa on silti onnistuttu säilyttämään kohtuullisen viisto takalasi moneen kilpailijaan verrattuna. Takalokasuojia dominoivat puolestaan näyttävät pullistukset, jotka toimivat muotoilullisena linkkinä katumaasturin ja Astonin urheilumallien välillä. Lopulliset takavalot ovat todennäköisesti litteät nauhat, mutta ne eivät erotu vielä naamioinnin alta. Myös DBX:n naamailme on muuttunut tutkielmaan verrattuna, ja auton keulalla näyttäisi olevan samantyyppinen maski ja etuvalot kuin Astonin viimeisimmässä Vantage-urheilumallissa.

Yli kolmen vuoden takainen konsepti oli vielä täyssähköauto, mutta tuotantomallista tulee ainakin aluksi astetta perinteisempi. Brittiläinen Auto Express selvitti nimittäin testiprototyypin rekisterin perusteella, että sitä vauhdittaa nelilitrainen bensa-V8. Kyseessä on sama tupla-ahdettu mylly, jota käytetään jo Vantagessa ja isomman DB11:n aloitusmallissa. Moottori on lainattu Saksasta Mercedes-AMG:n suunnalta, mutta Aston Martin vastaa sentään itse voimanlähteen hienosäädöstä.

Jossakin vaiheessa valikoima täydentyy ainakin vielä hybridillä. Britit ovat nimittäin jo ilmoittaneet, että jokaisesta Astonista tulee tarjolle joko hybridi tai täyssähköversio vuoteen 2025 mennessä.

Lue myös: Aston Martin herättää henkiin ikonisen mallin – James Bondin alkuperäinen DB5

Kommentoi Facebookissa