Asuntojen hinnoissa jyrkin lasku 30 vuoteen – muuttuuko tilanne jo ensi vuonna?

Ensi vuonna uusia asuntoja ei enää valmistu yhtä paljon ja korot vakiintuvat. (Kuvituskuva Fotolia)

Asuntokauppaa käydään kolmanneksen verran vähemmän kuin vuosi sitten.

ASUMINEN Hypon Asuntomarkkinakatsauksen mukaan lainakorkojen nousu, uusien asuntojen valmistuminen ja epävarmuuden hyydyttämä kysyntä ovat painaneet asuntojen hinnat niin jyrkkään laskuun, että vastaavaa on nähty viimeksi 30 vuotta sitten vuonna 1993.

Kauppaa käydään kolmanneksen verran vähemmän kuin vuosi sitten ja viidenneksen vähemmän kuin ennen koronapandemiaa vuonna 2019.

– Kaupankäynnin käänne kolkuttelee jo ovella, mutta hinnat seuraavat vasta viiveellä. Korkea inflaatio ja pitkittyvä korkopaine iskevät kuluvan vuoden hintakehitykseen enemmän kuin vielä vuoden alussa arvioitiin. Tilanne näyttää muuttuvan ensi vuonna, kun uusia asuntoja ei enää valmistu yhtä paljon ja korot vakiintuvat sekä kysynnän ennustetaan kasvavan, Hypon ekonomisti Juho Keskinen kuvailee ajankohtaista markkinatilannetta.

Hypon ennuste asuntojen hinnoiksi koko maassa tälle vuodelle on -7,0 prosenttia ja ensi vuonna käännytään +2,0 prosentin nousuun. Pääkaupunkiseudun osalta vastaavat luvut ovat -8,0 prosenttia ja +3,0 prosenttia. Asuntomarkkinoiden tervehtyessä hitaasti siirtymävaiheen aikana monelle ensiasunnon ostajalle ja asunnonvaihtajalle on kuitenkin vielä tarjolla hyviä ostomahdollisuuksia.

Hypon arvion mukaan asuntokaupan käänne kolkuttelee ovella. Kysyntä voi elpyä jo kesästä lähtien, mikä näkyy hinnoissa viiveellä. (Kaavio Hypo)

Äkillisiin heräteostoksiin ei ole tarvetta, koska asuntoja on nyt tarjolla runsaasti ja kaupoilla voi perehtyä ostettavan kohteen tietoihin rauhassa, lisäksi reilulle tinkimiselle hinnasta on hyvää tilaa. Oman tilanteen ja tarpeen mukaan mitoitetut asuntokaupat saattavat osoittautua hyvinkin edullisiksi.

– Ikuiselta tuntunut hintojen nousukausi keskeytyi, mutta valtaosa kasvukeskusten kodinomistajista on yhä ”voitolla”. Ja vaikka oman asunnon hinta olisi vähän laskenutkin, vastaavasti uuden, isomman hintakin on todennäköisesti laskenut, jolloin säästön voi itse asiassa saada välirahassa.

Lisäksi on hyvä muistaa, että asuntokaupoissa on mahdollisuus tappion vähentämiseen verotuksessa, jos asunnossa on asunut alle kaksi vuotta. Näitä mahdollisia tappioita voi vähentää pääomaverotuksessa eli vaikkapa metsän myyntivoitoista tai sijoitusasunnon vuokratuloista.

Lue myös: Yllättävä tutkimustulos – elämä on turvallisempaa asuinalueilla, joissa on paljon koiria

Kommentoi Facebookissa