Asuntomurtojen määrä lisääntyi – syynä kesä, lämpö ja koronaviruksen jälkeen vapautunut matkustaminen

Rajat ylittävät rikolliset olivat koronan johdosta samalla tavoin matkustusrajoitteiden kohteena kuin muutkin ihmiset.

Rajat ylittävät rikolliset olivat koronan johdosta samalla tavoin matkustusrajoitteiden kohteena kuin muutkin ihmiset. (Kuva Fotolia)

Ulkoisesti havaittavat asiat kotiympäristöissä ovat rosvoille selkeimpiä merkkejä tyhjästä kodista.

ASUNTOMURROT Poliisi muistuttaa jokaista siitä, että asunto tulee pitää suojattuna sekä kotona oltaessa että lomareissun aikana. Suuri osa asuntoihin tunkeutumisista tapahtuu keskellä päivää, vaikka asukkaiden kauppareissun aikana.

Asuntomurtoja koskevat tilastot osoittavat, että asuntomurtojen määrä on kääntynyt koronavirusrajoitusten jälkeen kasvuun. Määrään vaikuttavat myös lämpimät kelit ja ihmisten oma toiminta, joka mahdollistaa asuntoihin tunkeutumisen muun muassa avonaiseksi jätettyjen ikkunoiden ja tuuletusikkunoiden kautta.

– Takapihan grillihetken aikana asunnon lukitsemattoman etuoven kautta on voitu piipahtaa pikaisesti sisällä anastamassa esillä ollutta omaisuutta, esimerkiksi lompakot, kertoo poliisitarkastaja Jyrki Aho Poliisihallituksesta.

Ulkoisesti havaittavat asiat kotiympäristöissä ovat selkeimpiä merkkejä tyhjästä kodista rosvoille, jotka saattavat varmistaa asukkaiden poissaolon tavalla tai toisella. Rikollisten kulkijoiden huomio kiinnittyy koteihin, joissa postilaatikko pursuaa postista tai nurmikko rehottaa leikkaamattomana.

Juttuvinkki: Vanhempi naishenkilö nukkui omakotitalossaan – murtovarkaat veivät tuhansien eurojen edestä koruja ja rahaa

Avonaiseksi jätetyt ikkunat ja tuuletusikkunat sekä takapihan tai parvekkeen lukitsematon ovi niin päivä- kuin yöaikaan mahdollistavat asuntoihin tunkeutumisen liian helpolla tavalla. Sosiaalisessa mediassa julkaistut lomakuvat saattavat tavoittaa myös sellaisia henkilöitä, jotka kiinnostuvat selvittämään kotiosoitteesi.

– Rikolliset tarkkailevat toimintaympäristöään ja tekevät havaintoja myös asunnosta poistumisesta. He toteuttavat tekonsa siellä, missä kiinnijäämisen riski on luonnostaan pieni eli suojaisissa paikoissa, poliisitarkastaja Jyrki Aho selvittää.

– Poliisi saa aika-ajoin havaintotietoja siitä, että ovikello oli soinut ja ovella olleet henkilöt olivat vaikuttaneet yllättyneiltä. He kysyvät tai kauppaavat jotain, vaikka ovat ilman kantamuksia.

Tilastot osoittavat viime ajan nousua, vaikka vuositilastoissa sitä ei vielä näy. Puolivuotistilastojen perusteella asuntomurrot ovat valtakunnallisesti vähentyneet ensimmäisen puolen vuoden aikana noin 7 prosenttia, eli 62 poliisille ilmoitetun asuntomurron verran.

– Tähän on erityisesti vaikuttanut se, että rajat ylittävät rikolliset olivat samalla tavoin matkustusrajoitteiden kohteena kuin muutkin ihmiset, toteaa poliisitarkastaja Jyrki Aho.

Nyt tilanne on muuttunut, ja se näkyy tilastoissa asuntomurtojen määrän kasvuna.

– Asuntomurrot ovat usein sarjarikoksia, ja tekijät tarkkailevat kohteitaan mahdollisesti pidempäänkin. Näin tarkkailijoista tehdään havaintoja, joista tulisi antaa vinkki poliisille esimerkiksi poliisin nettisivujen kautta.

Kiireisissä asioissa tulee ottaa yhteys poliisiin aina hätäkeskuksen kautta eli soittamalla numeroon 112. Hyvien havaintojen avulla poliisi on selvittänyt monia laajoja rikossarjoja. Kansalaisten apu on poliisille elintärkeää.

Lue myös: Ulkomaalaiskolmikko kuskasi arvoesineitä omakotitalojen murroista jopa bussilla Moldovaan – sivullisen vihje narautti rosvot

Kommentoi Facebookissa