Ulkomaalaiskolmikko kuskasi arvoesineitä omakotitalojen murroista jopa bussilla Moldovaan – sivullisen vihje narautti rosvot

Taloihin sisälle tähyilevistä tai rappuihin pyrkivistä asiattomista henkilöistä kannattaa aina ilmoittaa hätänumeroon.

Taloihin sisälle tähyilevistä tai rappuihin pyrkivistä asiattomista henkilöistä kannattaa aina ilmoittaa hätänumeroon. (Kuva Fotolia)

Kolme ulkomaalaista miestä pysäytettiin Puolan ja Ukrainan rajalla rikoksista epäiltyinä.

ASUNTOMURROT Helsingin poliisi on saanut valmiiksi kahden asuntomurtosarjan esitutkinnan. Molemmat rikossarjat ovat tapahtuneet pääkaupunkiseudulla: Helsingissä, Espoossa, Tuusulassa, Nurmijärvellä ja Kauniaisissa. Pääasiassa asuntomurrot tehtiin niin sanotuilla arvoalueilla sijaitseviin omakotitaloihin Helsingissä ja Espoossa.

Ensimmäinen, viiden asuntomurron sarja tapahtui aikavälillä 23.10.–3.11.2019 ja toinen, neljäntoista asuntomurron sarja 24.1.–2.2.2020. Asunnoista oli varastettu vaatteita, laukkuja, hajuvesiä, koruja, kelloja, tietokoneita ja muita arvoesineitä. Osa anastetuista tavaroista on esitutkinnan aikana onnistuttu palauttamaan niiden oikeille omistajille.

Rikoksista epäiltyinä otettiin helmikuussa kiinni kolme ulkomaalaista miestä. Heidät pysäytettiin Puolassa, Puolan ja Ukrainan rajalla. Ulkomaille rekisteröidyssä autossa oli omaisuutta, joka oli peräisin kymmenestä eri asunnosta, joihin oli murtauduttu pääkaupunkiseudulla.

Epäillyt asuntomurrot, joita poliisi on tutkinut törkeinä varkauksina, tapahtuivat sinä aikana, kun epäillyt oleskelivat Suomessa. Rikossarja alkoi sinä päivänä, kun epäillyt tulivat Suomeen ja päättyi samana päivänä, kun he poistuivat maasta. Epäillyt majoittuivat Suomessa hotellissa.

– Kaksi epäillyistä kertoi kuulusteluissa, että murtokeikkoja tehtiin Suomen reissun aikana keskimäärin kaksi päivässä. He löysivät toiveitansa vastaavat murtokohteet karttapalvelun avulla. Murtosaalis oli tarkoitus myydä eteenpäin Moldovassa, kertoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Matias Björklund Helsingin poliisin rajat ylittävän rikollisuuden tutkintaryhmästä.

Suurin osa tavaroista oli epäiltyjen mukaan jo myyty. Tavaroita oli kuljetettu Suomesta Moldovaan myös linja-autolla.

– Anastetuksi epäillyn omaisuuden kokonaisarvo oli noin 138 000 euroa. Tässä on ollut kyse täysin ammattimaisesta rajat ylittävästä liikkuvasta omaisuusrikollisuudesta. Näitä ryhmiä liikkuu useita ympäri Eurooppaa ja tasaisin välein nämä erehtyvät tulemaan myös Suomeen, Björklund jatkaa.

Poliisi kiittää sekä kotimaisia että ulkomaalaisia viranomaisia hyvästä yhteistyöstä rikossarjojen selvittämisessä. Lisäksi kiitoksen on ansainnut sivullinen henkilö, jonka poliisille ilmoittamat havainnot olivat merkittäviä epäiltyjen henkilöllisyyksien selvittämisessä.

Suurin osa asuntomurroista tulee poliisin tietoon useiden tuntien tai jopa päivien viiveellä. Tästä johtuen vihjehavaintojen merkitys saattaa olla hyvinkin ratkaiseva, varsinkin laajojen rikossarjojen tutkinnassa.

– Tämä sivullinen henkilö oli nähnyt Moldovan rekisterissä olevan auton, jonka läheisyydestä löytyi anastetuksi epäiltyä omaisuutta. Kyseinen auto ehti poistua maasta, mutta viranomaisyhteistyön avulla heidät tavoitettiin Puolasta, kuten aiemmin kerrottiin.

Mahdollisiin asuntomurtoihin liittyvät vihjetiedot ja havainnot voi ilmoittaa sähköpostitse osoitteeseen asuntomurrot.helsinki@poliisi.fi. Tuoreissa asuntomurtotapauksissa ilmoitus täytyy aina tehdä viipymättä hätänumeroon 112, jotta poliisi pääsee aloittamaan tutkintatoimenpiteensä mahdollisimman nopeasti ja voi tavoittaa tekijät vielä rikospaikan läheisyydestä.

Lue myös: Asuntomurtoihin epäiltyjä otettiin kiinni – poliisi pyytää tunnistamaan takavarikoitua omaisuutta

Kommentoi Facebookissa