Awak Kuier teki merkittävää suomalaista urheiluhistoriaa – ”Tahdon olla roolimalli”

Suomen maajoukkuepelaajalle Awak Kuierille povataan merkittävää uraa WNBA-liigassa

Suomen maajoukkuepelaajalle Awak Kuierille povataan merkittävää uraa WNBA-liigassa. (Kuva AOP)

WNBA-seura Dallas Wings varasi Suomen maajoukkuepelaajan Awak Kuierin numerolla kaksi. Kuier on merkittävin naisten koripallon eurooppalaistaustainen pelaaja kymmeneen vuoteen.

KORIPALLO Naisten koripallon merkittävimmän ammattilaissarjan WNBA:n varaustilaisuudessa tehtiin suomalaista urheiluhistoriaa, kun Dallas Wings varasi Awak Kuierin numerolla kaksi. Yllätyksenä tämä ei tullut, sillä Kuieria ennakoitiinkin varausten kärkisijoille.

Kahta ensimmäistä varausta hallinnut Wings varasi ensimmäisellä vuorollaan Texasin yliopiston Charli Collierin. Italian pääsarjassa pelaavan Awak Kuierin Wings nappasi siis numerolla kaksi.

– Olen kiitollinen äidilleni, isälleni ja sisaruksilleni, jotka ovat tukeneet minua tällä matkalla, Kuier kommentoi varaustilaisuuden suorassa lähetyksessä.

Kuierin myötä suomalaisessa koripallossa käännettiin uusi sivu. Ennen Kuieria suomalaisista WNBA:han on varattu vain Taru Tuukkanen, joka varattiin vuoden 2001 varaustilaisuudessa neljännen kierroksen 57. sijalla. Yksikään suomalainen ei ole toistaiseksi WNBA:ssa pelannut, mutta Kuierista tulee sarjan ensimmäinen suomalaispelaaja varmasti pian.

– Tahdon olla roolimalli nuorille suomalaisille koripalloilijoille. Jos minä pystyn tekemään tänään, niin tekin pystytte, Kuier sanoi.

Wings on voittanut historiansa aikana WNBA:n mestaruuden kolmesti, silloisella Detroit Shock -nimellään. Wingsin tähtipelaaja viimeiset kaksi vuotta on ollut Arike Ogunbowale, joka teki edelliskaudella 22,8 pistettä ottelua kohden. Joukkueessa pelaa myös Kuierin nykyinen joukkuekaveri Italiassa, Isabelle Harrison.

– Odotan innolla muiden pelaajien tapaamista ja pelaamista WNBA:n huippupelaajia vastaan. Tuon joukkueeseen kokoa, kilpailuhenkisyyttä ja kovuutta.

Vuonna 2001 Egyptissä Kairossa syntynyt sudanilaistaustainen Kuier muutti Kotkaan kaksivuotiaana, kun hänen perheensä sai Suomesta turvapaikan. Perhe oli paennut Sudanin veristä sisällissotaa.

Koripallon Kuier aloitti kymmenvuotiaana. Hänen lahjakkuutensa havaittiin nopeasti. 15-vuotiaana hän sai Basketball Without Borders -leirillä maailmanlaajuista huomiota pystyttyään donkkaamaan.

Vuonna 2017 Kuier siirtyi Kotkan Peli-Karhuista Helsinkiin Mäkelänrinteen urheilulukioon HBA-Märskyn joukkueeseen. Ammattilaiseksi Kuier päätti siirtyä joulukuussa 2019. Tarjolla oli myös yliopistostipendejä Yhdysvalloista, mutta hän piti parempana vaihtoehtona pelata Italiassa ammattilaiskoripalloa.

WNBA:n varaustilaisuus on 195-senttisen Kuierin uran tähtihetki toistaiseksi. Hyvin todennäköisesti hänellä on edessään menestyksekäs ammattilaisura maailman kovimmassa sarjassa.

Kuier on naispelaajaksi poikkeuksellisen pitkä, mutta hänen vahvuutensa ei ole pelkästään pituudessa. Hänellä on poikkeuksellisen hyvä peliäly ja hän kykenee kuljettamaan palloa erittäin hyvin. Kuierilla on kaikki edellytykset nousta koripalloilun kaikkien aikojen parhaiden naispelaajien joukkoon.

Kuier on merkittävin koripallon eurooppalaislupaus vuosikausiin. Edellisen kerran WNBA:ssa varattiin ei-yhdysvaltainen pelaaja viiden joukossa 2011.

WNBA:ssa on mahdollisuus tienata hyvin, mutta miesten NBA:n palkkatasosta WNBA:ssa voidaan vain haaveilla. Suurimmat vuosipalkat WNBA:ssa ovat tänä vuonna 221 450 dollaria. Moni WNBA:n huippu pelaakin talvisin Euroopassa lisätienestejä hakien, kun WNBA:n kausi on tauolla.

Jos Kuier pääsee NBA:ssa parhaiden palkattujen pelaajien joukkoon, jäisivät hänen ansionsa silti murto-osaan Chicago Bullsin Lauri Markkasen vuosiansioista. Kuierin pitäisikin pelata WNBA:ssa yli 30 vuotta parhaalla tasollaan tienatakseen saman summan kuin Markkanen tienaa tällä kaudella.

WNBA:n bisneskehitys ei ole viime vuosina ollut myötätuulessa ja korona tietenkin taannuttaa bisneksen kehittymistä. Ei ole realistista odottaa, että maailman parhaiden naispelaajien palkat kääntyisivät nousuun.

Joka tapauksessa Kuierista on tulossa nykykehityksellään Suomen parhaiten palkattu naisurheilija. Yli 100 000 euron vuositienesteihin suomalaisista naisurheilijoista ovat viime vuosina yltäneet vain ampumahiihtäjä Kaisa Mäkäräinen, lumilautailija Enni Rukajärvi sekä maastohiihtäjä Krista Pärmäkoski.

Naisten joukkuelajien urheilijoista Kuieria voi jo pitää yhtenä kaikkien aikojen menestyneimmistä suomalaisurheilijoista. Pohjois-Amerikassa hän nousee varmasti Suomen tunnetuimmaksi naisurheilijaksi.

Kuier menestyy, mutta Suomen naisten maajoukkueen Susiladiesin taso on Euroopassa yhä valitettavan heikko. Viime helmikuussa EM-karsinnoissa Suomi hävisi Ukrainalle 75-91 ja Belgialle 47-82, vaikka Kuier oli mukana.

Kuierilla on valtavasti potentiaalia, mutta Suomen kokonaistaso Euroopassa naisten koripallossa on kaukana siitä, mitä se on jalkapallossa, jääkiekossa tai lentopallossa.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: EM-kisoihin selviytynyt Susijengi päätti karsinnat tyylillä

Kommentoi Facebookissa