Belgian uskoisi murskaavan Suomen – valmentajalta silti kohteliaita sanoja

Belgia voitti Tanskan jalkapallon EM-kisaottelussa 2-1 (Kuva Martin Rose/ UEFA)

Belgia voitti Tanskan jalkapallon EM-kisaottelussa 2-1. (Kuva Martin Rose/ UEFA)

Belgian päävalmentaja Roberto Martinez väitti pokerinaamalla, ettei Suomea vastaan voi menestyä kuin antamalla itsestään 100 prosenttia.

JALKAPALLO Belgia ja Suomi kohtaavat jalkapallon EM-kisaottelussa maanantai-iltana Pietarissa. Maailmanrankingin ykkönen Belgia on ottelun ylivoimainen suosikki, jonka taidoilla Suomen puolustus pitäisi pystyä repimään murskaksi.

Belgialle riittää tasapelikin lohkovoittoon. Suomi tarvinnee vähintään tasapelin päästäkseen alkulohkostaan jatkoon.

Suomea ei ole seurattu Belgian median piirissä ilmeisesti kovinkaan tarkkaan. Suomi on pelannut pidemmän aikaa 5-3-2 -muodostelmalla, mutta belgialaistoimittaja kysyi Belgian päävalmentajalta Roberto Martinezilta, odottaako hän muutoksia Suomen 4-4-2 -ryhmitykseen.

– Meidän pitää olla valmiita joustavuuteen pelin edetessä. Suomi on pelannut samalla tavalla pitkään. Mutta he muodostavat meille uhkaa. Heidän hyökkääjillään on paljon laatua ja laitapelaajat tuovat lisää voimaa. Suomi puolustaa hyvin. Heidän puolustuksensa on hyvin organisoitu. Suomi voi luoda nopeasti maalipaikkoja, vastasi Martinez kysymykseen.

Martinez muistuttaa, että Suomi on antanut Tanskalle ja Venäjälle vahvaa vastusta. Hän perustaa näkemyksensä ottelutuloksiin ja väittää pokkanaamalla, että Belgian on pelattava koko ajan parhaalla tasolla, jotta Suomea vastaan voisi pärjätä.

– Suomi on 180 minuutin aikaa päästänyt vain yhden maalin tässä turnauksessa ja tehnyt kaksi maalia, joista toinen hylättiin. He nauttivat mukanaolostaan turnauksessa. Suomi on vaikea vastustaja. Jos pelaamme parhaalla tasollamme, voimme pärjätä Suomea vastaan. Tämä turnaus on osoittanut, ettei voi voittaa pelejä, jos ei pelaa 100 prosenttisella tasolla.

– Suomalaiset pääsivät mukaan turnaukseen, koska roolitus on heidän joukkueessaan hyvin vahvalla tasolla. He ovat hyvin kilpailukykyisiä ja nauttivat tästä turnauksesta. He osoittivat vahvuutensa Tanskaa ja Venäjää vastaan. Venäjää vastaan he loivat enemmän vaaratilanteita kuin Tanskaa vastaan, Martinez jatkoi.

Martinez näkee Suomen vahvuutena myös joukkueen yhtenäisyyden. Onhan Huuhkajien ydinryhmä ollut yhdessä jo vuosien ajan ja Markku Kanervankin viimeisin pesti päävalmentajana on kestänyt neljä vuotta.

– Suomi tietää, mitä tekee. Heidän valmentajansa on ollut mukana pitkään. EM-karsinnoissa he olivat kilpailukykyisiä Italiaa vastaan, voittivat harjoitusottelussa Ranskan. Suomen joukkueessa pelaajat tuntevat toisensa ja vahvuutensa. Suomi tuskin tulee yllättämään pelaamisellaan, mutta he tulevat tekemään kaikkensa päästäkseen seuraavalle kierrokselle, joka olisi heiltä hyvin ansaittu saavutus.

Martinez korostaa, että haluaa nähdä Belgian pelaavan Suomea vastaan parhaalla tasollaan. Belgia on jo varmasti jatkossa, mutta turnauksessa on parannettava tasoaan koko ajan.

– Jos emme voita ja vastustaja on ollut parempi, en ole pettynyt. Mutta jos emme pelaa tarvittavalla tasolla, olen pettynyt. Jokaisessa ottelussa pitää turnauksessa edistyä. Se on turnauksessa menestymisen kannalta tärkeää. Olisi todella suuri pettymys, jos emme pelaisi riittävällä tasolla.

Belgian avauskokoonpanoon on tulossa useampia muutoksia. Sillä Martinez haluaa varmistaa, että mahdollisimman monella pelaajalla on tuntumaa, kun siirrytään pudotuspelivaiheeseen.

– On tarvetta antaa peliaikaa useammille pelaajille. Huomenna pelaamme hyvin organisoitua joukkuetta. Varmistamme, että kaikki pelaajat ovat valmiina ensi viikon peliin.

Romelu Lukaku ei välttämättä ole avauksessa. Martinezilla on hyvät perusteet lepuuttaa tähtihyökkääjäänsä.

– Romelu haluaa voittaa jokaisen pelin. Hän ei ole koskaan ollut itsekäs. Hän pelaa auttaakseen joukkuetta. En ole päättänyt vielä, onko hän avauksessa. Täytyy varmistaa, ettei tule liikaa kuormitusta.

Martinez myös vahvisti, että loukkaantumisista kärsineet Kevin De Bruyne, Eden Hazard ja Axel Witsel aloittavat Suomea vastaan.

– En koskaan ilmoita joukkuetta ennen peliä. Mutta voin vahvistaa, että he tulevat olemaan avauksessa. He tarvitsevat peliaikaa. He ovat tehneet töitä kuntoutuakseen turnaukseen.

Thorgan Hazard on varmasti Suomi-ottelusta sivussa, mutta hänen turnauksensa ei ole ohi.

– Thorgan tulee palaamaan joukkueen vahvuuteen tiistaina tai keskiviikkona. Hänen polvessaan ei ole vakavampia vammoja, Martinez ilmoitti.

Belgian ja Suomen ottelu alkaa Pietarissa kello 22 Suomen aikaa.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Huuhkajat belgialaiseen mankeliin – ”Suomen jalkapallohistorian isoin ottelu edessä”

Kommentoi Facebookissa