Black Lives Matter saa tukea – Mercedeksen F1-auto väritettiin mustaksi

Mercedeksen F1-talli kilpailee Black Lives Matter-liikkeen tukena kaudella 2020 mustilla autoilla

Mercedeksen F1-talli kilpailee Black Lives Matter-liikkeen tukena kaudella 2020 mustilla autoilla. (Kuva Mercedes)

Mercedes tukee rasismin vastaista taistelua värittämällä F1-autonsa mustiksi. Hopeanuoli on historiaa ainakin toistaiseksi.

FORMULA 1 Formula ykkösiä viime vuodet dominoinut Mercedes reagoi Black Lives Matter -liikkeeseen ja rasismin vastaiseen taisteluun värittämällä autonsa mustaksi. Mercedeksen perinteinen hopeinen väritys on siis historiaa ainakin toistaiseksi.

Rasismi on viime viikkoina herättänyt keskustelua myös urheilussa. Mercedeksen tähtikuljettaja, kuusinkertainen F1-maailmanmestari Lewis Hamilton on ollut rasismin vastaisessa liikkeessä näkyvästi esillä ja saa nyt tukea myös työnantajaltaan.

– Viime viikkojen Black Lives Matter -liike on tuonut esille uusia tarpeita ja tapoja taistella rasismia ja kaikenlaista syrjintää vastaan. Olemme viime viikkojen aikana keskustelleet työntekijöidemme kanssa ja kuunnelleet heidän ehdotuksiaan, miten haluamme asioiden olevan tulevaisuudessa, taustoitetaan Mercedeksen tiedotteessa.

Uudessa värityksessä kyse ei ole vain yksittäisestä kilpailusta. Hamilton ja Valtteri Bottas kilpailevat mustilla Mercedes-autoilla koko kauden ajan.

Autourheilussa kyse on historiallisesta kannanotosta. Perinteisesti F1 on pyrkinyt välttelemään politiikkaa. Sarjan olemassaolon edellytyksenä on autonvalmistajien bisnes, eikä potentiaalisia asiakkaita ole haluttu ärsyttää poliittisilla kannanotoilla.

Juttuvinkki: Vuoden roskakuskiksi valittu Keke voitti maailmanmestaruuden – Suomikin muuttui

Tosin rasismin osalta F1 joutui 1980-luvulla synkkään valoon. Etelä-Afrikan Kyalamissa järjestettiin F1-kisoja vuoteen 1985 saakka, vaikka Etelä-Afrikka harjoitti rotusortopolitiikkaa.

Kyalamin F1-kisaan liittynyt poliittinen paine levisi Suomeenkin. Opetusministeri Kaarina Suonio halusi estää Keijo ”Keke” Rosbergin osallistumisen Kyalamin kisaan 1985, mutta ei tässä onnistunut.

Osa F1-talleista boikotoi Kyalamin kisaa, mutta Keken työnantaja Williams-talli päätti kilpailla Etelä-Afrikassa. Keke itse painotti, että sopimus velvoitti häntä toimimaan työnantajansa käskyjen mukaisesti.

Formula ykkösten kausi alkaa ensi viikonloppuna Itävallan Red Bull Ringillä. Samalla radalla ajetaan heti seuraavana viikonloppuna. Heinäkuun kolmantena viikonloppuna ajetaan Unkarissa Hungaroringin radalla.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Iloa moottoriurheilufaneille – rallicrossin MM-osakilpailu Suomeen

Kommentoi Facebookissa