Brexit on nyt entistä lähempänä – konservatiivit ottivat murskavoiton Britannian parlamenttivaaleissa

Boris Johnson on luvannut tuoda erosopimuksen brittiparlamenttiin vielä joulukuun aikana.

Boris Johnson on luvannut tuoda erosopimuksen brittiparlamenttiin vielä joulukuun aikana. (Kuva AOP)

Pääministeri Boris Johnsonin johtama konservatiivipuolue sai enemmistön parlamentissa.

BREXIT Britannian EU-ero on nyt entistä lähempänä, kun konservatiivit ovat saaneet murskavoiton sekä enemmistön Britannian parlamenttivaaleissa. Pääministeri Boris Johnsonin neuvottelema erosopimus juuttui aikaisemmin erilaisiin äänestyksiin brittiparlamentissa.

Konservatiivit ovat saamassa yli 360 paikkaa parlamentin alahuoneen 650 paikasta. Johnson itse sai omassa vaalipiirissään Uxbridge & South Ruislipissa 25 351 ääntä. Myös Skotlannin työväenpuolue SNP saa vaalivoiton ja noin 50 paikkaa parlamentissa. Brexitin seurauksena edessä saattaa tulevaisuudessa olla äänestys myös Skotlannin itsenäisyydestä.

James Corbinin johtama työväenpuolue on jäämässä noin 200 parlamenttiedustajaan, mikä tarkoittaisi yli 60 paikan pudotusta verrattuna kaksi vuotta sitten pidettyihin vaaleihin ja brittimedioiden mukaan huonoin tulosta labourille sitten vuoden 1935. Corbin onkin ilmoittanut jättävänsä puheenjohtajuuden ennen seuraavia vaaleja.

Britannian on määrä erota EU:sta 31. tammikuuta mennessä ja Johnson tuo erosopimuksen uudelleen brittiparlamenttiin vielä joulukuun aikana. Vuonna 2014 järjestetyssä kansanäänestyksessä eroa kannattaneet voittivat pienellä ääniosuudella ja brittien EU-erosta on kiistelty siitä asti.

  • Parlamenttipaikkoja täsmennetään ääntenlaskun varmistuttua

Lue myös: Britanniassa järjestetään ennenaikaiset parlamenttivaalit – labourin voitto voi tuoda uuden brexit-äänestyksen

Kommentoi Facebookissa