Brittien brexit-show jatkuu – Boris Johnson lähetti kaksi ristiriitaista kirjettä, EU-suurlähettiläs kolmannen

Britannien pääministeri lähetti EU:lle lykkäyspyynnön EU-erosta, ja kertoi toisessa kirjeessään sen olevan virhe.

Britannien pääministeri lähetti EU:lle lykkäyspyynnön EU-erosta, ja kertoi toisessa kirjeessään sen olevan virhe. (Kuva AOP)

Britannian pääministeri Boris Johnson haki nimellisesti lykkäystä EU-erolle täyttääkseen lain kirjaimen.

BREXIT Britannian brexit-eron solmut eivät aukea helpolla, sillä parlamentti ei lauantaina hyväksynyt pääministeri Boris Johnsonin neuvottelemaa erosopimusta EU:n kanssa. Sopimuksesta ei edes äänestetty.

Sen sijaan Britannian parlamentin alahuone äänesti luvuin 322–306 konservatiivipuolueesta eronneen Oliver Letwinin ehdotuksen puolesta. Sen mukaan erosopimuksesta voidaan äänestää parlamentissa vasta, kun sopimuksen toimeenpanoa koskeva lainsäädäntö on saatu valmisteltua.

Nämä äänestykset alkanevat tulevalla viikolla. Brittien on määrä erota EU:sta jo lokakuun 31. päivä.

Hyväksytyn lain mukaan Johnsonin tuli pyytää lisäaikaa EU-erolle, koska sopua ei syntynyt lauantaina. Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk ilmoitti Twitterissä Suomen aikaa keskiyöllä, että hän on vastaanottanut Johnsonin lykkäyspyynnön.

”The extension request has just arrived. I will now start consulting EU leaders on how to react. #Brexit”

Boris Johnson lähetti brexitin lykkäyskirjeen EU:lle ilman allekirjoitustaan ja sen jälkeen toisen allekirjoittamansa kirjeen, jossa hän kertoo henkilökohtaisesti uskovansa EU-eron siirtämisen olevan virhe.

Britannian EU-suurlähettiläs Tim Barrow lähetti Brysseliin vielä kolmannen kirjeen, jossa hän kertoi, että Johnsonin ensimmäisen kirjeen tarkoitus oli vain täyttää parlamentin säätämän lain kirjaimen.

BBC:n mukaan oppositio katsoo Johnsonin yrittävän kiertää lakia ja uhkaa pääministeriä siksi jopa oikeustoimilla. Tusk ilmoittaa konsultoivansa EU-johtajien kanssa siitä, kuinka pyyntöön tulisi reagoida.

Lue myös: Britannia ja EU pääsivät yhteisymmärrykseen brexit-sopimuksesta – brittiparlamentissa vastustus jatkuu

Kommentoi Facebookissa