Bussikuskit yllättivät ammattiliiton – kaikki vuorot ajetaan lakosta huolimatta

SAK ja ammattiosastot ovat järjestäneet mielenilmaisuun monia maksuttomia tilausbusseja ympäri Suomen.

SAK ja ammattiosastot ovat järjestäneet mielenilmaisuun monia maksuttomia tilausbusseja ympäri Suomen. (Kuva Fotolia)

Lähes kaikki Satakunnan Liikenteen kuljettajat ilmoittivat tulevansa perjantaina töihin.

LAKKO Aktiivimallia vastaan suunnattu SAK:n järjestämä mielenilmaus perjantaina 2.2. Helsingin Senaatintorilla seisauttaa monin tavoin suomalaisen teollisuuden. Myös pääkaupunkiseudun metro- ja raideliikenne pysähtyy, sillä lakossa ovat myös Julkisten ja hyvinvointialan liittoon kuuluva raitiovaunu- ja metrohenkilöstö.

Auto- ja kuljetusalan työntekijät AKT:n kautta mukana ovat lisäksi kuorma- ja linja-autojen kuljettajat, joten lakko oli hiljentämässä myös bussiliikenteen perjantaina, kuten Päivän Lehti kirjoitti tässä.

Satakunnan Liikenteen kuljettajat eivät kuitenkaan innostuneet mielenilmauksesta sillä he kokivat, että matkustajat olisivat joutuneet sijaiskärsijöiksi. Liikennepäällikkö Petteri Hurskainen vahvisti Satakunnan Kansalle, että yhtiö pääsee ajamaan ilmeisesti kaikki vuorot.

Kuljettajien päätös ajaa busseja lakosta huolimatta hämmentää ammattiliittoa, suurin osa yli 200 kuljettajasta on liiton jäseniä. Myös moni porilainen kuorma-autonkuljettaja aikoo tulla töihin.

– Olen hyvin hämmentynyt kuljettajien ratkaisusta. Satakunnan Liikenteessä on käyty viime vuosina useammat yt-neuvottelut. Olisin toivonut, että työntekijöistä olisi löytynyt solidaarisuutta irtisanottuja kohtaan, toteaa Ylelle Porin Seudun Autoalan työntekijöiden puheenjohtaja Johanna Honkaranta.

Mielenilmaisu on kuitenkin herättänyt ristiriitoja, sillä kyse on poliittisesta mielenilmauksesta eikä työtaistelusta. Mielenosoittajat pääsevät bussilla myös muilta paikkakunnilta kuin Porista Helsinkiin, sillä SAK ja ammattiosastot ovat järjestäneet monia maksuttomia tilausbusseja ympäri Suomen.

Kommentoi Facebookissa