Dohan karmeat olosuhteet järkyttävät – Alisa Vainio tuupertui yömaratonin päätteeksi vessaan

Alisa Vainio on Suomen merkittävin juoksijalupaus.

Alisa Vainio on Suomen merkittävin juoksijalupaus. (Kuva AOP)

Maraton juostiin Dohassa keskellä yötä yli 30 asteen helteessä. Alisa Vainio pyörtyi vessaan kesken dopingtestin.

YLEISURHEILU Dohan MM-kisoissa maratonit ja kävelyt kilpaillaan yöllä, koska päivällä kisailu olisi urheilijoille yli 40 asteen helteen takia hengenvaarallista. Yölläkin Dohassa on tosin paahtavan kuuma ja naisten maratonilla perjantain ja lauantain välisenä yönä jälki oli sen mukaista.

Naisten maratonille osallistui 68 juoksijaa. Heistä 40 pääsi maaliin. Moni keskeyttäneistä ja maaliin tulleista näytti olevan aivan ”muissa maailmoissa”.

Anne-Mari Hyryläinen oli 19:s. Hän oli kisan viidenneksi paras eurooppalainen ajalla 2.51.26.

Alisa Vainio saapui urheasti maaliin sijalla 26. Ajallaan 2.56.30 Vainio oli kisan kahdeksanneksi paras eurooppalainen.

Hyryläiselle matkanteko oli tuskaista.

– Siinä mielessä vaikea maraton, että vieläkin on vähän heikko olo. Alkumatkasta oli vatsan kanssa ongelmia. Kävin vessassa useita kertoja. Neste ei tahtonut imeytyä. Join kuitenkin koko ajan, Hyryläinen sanoi Suomen Urheiluliiton tiedotteessa.

Maraton on kova laji. Hyvä kysymys on, onko maratoneja fiksua juosta Dohan olosuhteissa.

– Ajattelin vain, että näitä voi tulla eteen ja näiden kanssa on vain tultava toimeen. Sijoitukseen olen tyytyväinen. Aika epäinhimilliset olivat olosuhteet. Tämä oli lähellä extremeä, arvioi Hyryläinen.

Alisa Vainio oli viimeiset 17 kilometriä todella kovilla.

– Keskeyttäminen oli koko ajan mielessä, mutta kun laittaa Suomi-paidan päällä, ei voi keskeyttää, Ensimmäiset 25 kilometriä kulki helposti. Taivalsin siinä matkaa tiettyjen juoksijoiden joukossa, ajattelin etten lähden höntyilemään, vaikka se tuntui hölkkävauhdilta, Vainio sanoi SUL:n tiedotteesa.

Loppumatka sujui toisenlaisissa tunnelmissa. Vainiolle loppu oli selviytymistaistelua.

– Se ei enää ollut juoksemista. Koetin vaan selviytyä juomapisteeltä toiselle. Se oli ihan hirveää. Kehitin sellaisen pelin, että otin jokaiselta juottoasemalta sienen tai pullon ja yritin kuljettaa sen seuraavalle pisteelle. Keskeyttäminen oli koko ajan lähellä, Vainio sanoi.

Vainio, kuten moni muukin, vietiin suoraan juoksun jälkeen lääkintätiloihin, jossa käynnistettiin suonensisäinen nesteytys. Vainiota odotti maalissa myös dopingtestikutsu. Hän meni vessaan antamaan testiä, mutta operaatio jäi kesken.

– Makoilin siinä vähän aikaa ja lähdin sitten tekemään dopingtestiä ja tuuperruin vessaan, Vainio kertaili.

Kun Vainion kuivunut keho saatiin nesteytettyä ja ravintoa imeytymään, hän palautui nopeasti. Niin rivakasti, että hämmästeli itsekin, kuinka pirteä hän oli jo lauantaina.

– Nyt on vähän sellainen ylipirteä olo, se vähän ärsyttää, kun tuntuu, että pitäisi olla väsyneempi, Vainio sanoi.

Teksti Otto Palojärvi/ SUL:n tiedote

Lue myös: Dohassa aloitettiin usealla suomalaispettymyksellä – Ella Junnila alisuoriutujien ykkönen!

Kommentoi Facebookissa