Donald Trump ja Kim Jong-un allekirjoittivat sopimuksen ydinaseriisunnasta – ”Maailma tulee näkemään muutoksen”

Kim Jong-un ja Donald Trump totesivat huippukokouksen tuloksen olevan historiallinen.

Kim Jong-un ja Donald Trump sanovat huippukokouksen tuloksen olevan historiallinen. (Kuva AOP)

Yhdysvallat antaa turvatakuut ja Pohjois-Korea sitoutuu koko niemimaan täydelliseen ydinaseriisuntaan.

HUIPPUKOKOUS Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un ovat tavanneet Singaporessa Sentosan saarella historiallisen huippukokouksen merkeissä. Kahden aikaisemmin toisiaan solvanneen valtionpäämiehen kokouksen valmistelusta ei ole puuttunut erilaisia käänteitä.

Jokin aika sitten Trump ilmoitti jopa peruneensa koko kokouksen kirjeellä. Viime päivien aikana Pohjois-Korean tiedotusvälineet ovat puolestaan kutsuneet maan entistä verivihollista Yhdysvaltoja uudeksi ystävämaaksi.

Donald Trump ja Kim Jong-un aloittivat tapaamisen kättelyllä median edessä, jonka jälkeen he vetäytyivät kahdenkeskiseen neuvotteluun, jossa läsnä olivat vain tulkit. Tämän jälkeen kokous jatkui laajempana sekä työlounaalla. Ateria oli yhdistelmä amerikkalaisia sekä korealaisia ruokalajeja.

Molemmat valtionpäämiehet tuntuivat tyytyväisiltä kokouksen lopputulokseen, ja he allekirjoittivat asiakirjan lehdistön läsnäollessa.

– Päätimme jättää menneisyyden taaksemme. Maailma tulee näkemään muutoksen, Kim Jong-un kommentoi.

Maat sitoutuvat allekirjoitetussa julistuksessa uudenlaisiin suhteisiin, jotka pitävät yhtä kansojen rauhan ja vaurauden tahdon kanssa.
Maat sitoutuvat allekirjoitetussa julistuksessa uudenlaisiin suhteisiin, jotka pitävät yhtä kansojen rauhan ja vaurauden tahdon kanssa. (Kuva AOP)

Trump puolestaan totesi tyylilleen uskollisena takana olevan loistavan kokouksen, joka oli sujunut paremmin kuin kukaan oli uskonut. Kim Jong-un sitoutui Korean niemimaan ydinaseriisuntaan, mutta ei aivan niin jyrkällä sanamuodolla kuin Yhdysvallat oli etukäteen vaatinut.

Trump on puolestaan sitoutunut antamaan turvallisuustakeet Pohjois-Korealle. Julistus on myös valokuvattu, ja sen perusteella maat sitoutuvat dokumentissa uudenlaisiin suhteisiin. Lisäksi maat ovat sopineet korkeiden virkamiesten välisistä jatkoneuvotteluista mahdollisimman pian.

Yhdysvallat ja Pohjois-Korea pyrkivät yhdessä rakentamaan pysyvän ja vakaan rauhanjärjestelmän Korean niemimaalla, muun muassa vahvistamalla 27.4.2018 annetun Panmunjomin julistuksen Etelä- ja Pohjois-Korean välillä. Sen mukaan Pohjois-Korea sitoutuu koko niemimaan täydelliseen ydinaseriisuntaan. Yhdysvallat ja Pohjois-Korea sitoutuvat myös palauttamaan kaikki sotavangit ja kadonneet henkilöt.

CNN kertoo myös, että Donald Trump on kutsunut Kim Jong-unin myös vierailulle Valkoiseen taloon.

Asiantuntijoiden ensimmäisten arvioiden mukaan julistus on hyvä alku pitkälle rauhanprosessille ja ydinaseriisunnalle, joka tie on kuitenkin edelleen kivinen ja mutkainen.

Lue myös: Donald Trump perui kirjeellä tapaamisen Kim Jong-unin kanssa – ”Olisi sopimatonta tällä hetkellä”

Alkuperäinen sopimusteksti CNN:n mukaan

1 The United States and the DPRK commit to establish new US-DPRK relations in accordance with the desire of the peoples of the two countries for peace and prosperity.

2 The United States and DPRK will join their efforts to build a lasting and stable peace regime on the Korean Peninsula.

3 Reaffirming the April 27, 2018 Panmunjom Declaration, the DPRK commits to work toward complete denuclearization of the Korean Peninsula

4 The United States and the DPRK commit to recovering POW/MIA remains, including the immediate repatriation of those already identified.

Kommentoi Facebookissa