Eduskunnan puhemies Paula Risikko vakuuttaa – ”Taloudelliset seikat eivät rajoita asiantuntijakuulemisia”

Paula Risikko haluaa oikaista väitteitä siitä, että taloudelliset seikat vaikuttaisivat eduskunnan valiokuntakuulemisiin.

Paula Risikko haluaa oikaista väitteitä siitä, että taloudelliset seikat vaikuttaisivat eduskunnan valiokuntakuulemisiin. (Kuva Valtioneuvoston kanslia)

Liisa Hyssälän mukaan asiantuntijoita kutsutaan säästöjen johdosta vain kehäkolmosen sisäpuolelta.

EDUSKUNTA Sitran nykyinen vanhempi neuvonantaja ja entinen ministeri Liisa Hyssälä kertoi keskustan puoluekokouksen yhteydessä hämmästyneensä, että valiokunnat jättävät kuulematta asiantuntijoita pääkaupunkiseudun ulkopuolelta rahapulassa.

Hyssälä ja Sitran Jouni Backman olivat tehneet selvitystyötä varten yli sata haastattelua, joissa keskeiset vaikuttajat kertoivat luottamuksellisesti näkemyksiään.

– Aivan pöyristyttävä tieto tuli haastatteluissa, Hyssälä kommentoi Uudelle Suomelle.

Eduskunnan puhemies Paula Risikko haluaa oikaista väitteitä siitä, että taloudelliset seikat vaikuttaisivat eduskunnan valiokuntakuulemisiin.

– Asiantuntijakuulemiset ovat tärkeä osa valtiopäiväasioiden valiokuntakäsittelyä. Valiokunnat kuulevat asiantuntijoita tarpeellisessa laajuudessa ja päättävät itse kuultavista asiantuntijoista. Tavoitteena on kuulla erilaisia mielipiteitä ja käsityksiä edustavia tahoja eri puolita Suomea ja tarvittaessa kansainvälisesti, Risikko toteaa.

Liisa Hyssälän mukaan valiokuntien määrärahojen alkaessa käydä vähiin, asiantuntijoita kutsutaan kuultaviksi vain kehäkolmosen sisäpuolelta. Hyssälä ihmetteli myös, miksi asiantuntijoita ei kuulla videoyhteyden välityksellä.

Risikon pyynnöstä asiaa selvitettiin valiokuntasihteeristön piirissä maanantaina. Eduskunnan kanslia tiedottaa, että selvitys ei tukenut esitettyjä väitteitä.

– Taloudelliset seikat eivät rajoita valiokuntien tiedonhankintaa ja asiantuntijakuulemisia. Valiokunnat hyödyntävät harkintansa mukaan myös tietotekniikkaa asiantuntijakuulemisissa, puhemies toteaa.

Lue myös: Pääministeri Juha Sipilä perustuslakivaliokunnan sote-lausunnosta – ”Vaaditut korjaukset tehdään”

Kommentoi Facebookissa