Eduskunta jatkaa venkoiluaan lobbarilistoissa – ministeriöiden vierailijalistat tuhotaan kohta välittömästi

Wäinö Aaltosen veistossarjan hahmot ”Raivaaja”, ”Henkinen työ”, ”Usko” ja ”Sadonkorjuu” katsovat eduskuntasalia, viides veistos ”Tulevaisuus” on syystäkin selkä istuntosaliin päin.

Wäinö Aaltosen veistossarjan hahmot ”Raivaaja”, ”Henkinen työ”, ”Usko” ja ”Sadonkorjuu” katsovat eduskuntasalia, viides veistos ”Tulevaisuus” on syystäkin selkä istuntosaliin päin. (Kuva Hanne Salonen / Eduskunta)

Valtioneuvoston kansliasta kerrotaan, että uusi järjestelmä otetaan käyttöön ennen vuoden loppua.

LOBBARIT Eduskunnan käymä kummallinen peli lobbarilistojen salaamiseksi saa yhä erikoisempia piirteitä. Asia sai alkunsa jo kolme vuotta sitten, kun Avoin ministeriö ry ja Svenska Yle pyysivät nähtäväkseen eduskunnan vierailijalistoja.

He eivät olleet kiinnostuneita yksittäisistä kävijöistä, vaan halusivat selvittää, mitkä tahot käyvät lobbaamassa kansanedustajia oman asiansa ajamisessa. Eduskunnan kansliatoimikunta kieltäytyi antamasta listoja, mutta KHO:n päätöksen mukaan tiedot tuli luovuttaa. Päivän Lehti kirjoitti tapauksesta tässä.

Kun KHO:n päätös tuli, eduskunnan turvallisuusjohtaja alkoi puhemiesten johtaman kansliatoimikunnan siunauksella tuhota vierailijatietoja päivittäin. Toiminta ei kunnioita oikeuden päätöstä, ja on Helsingin yliopiston hallinto-oikeuden professorin Olli Mäenpään mukaan lisäksi sekä julkisuuslain että arkistolain vastaista.

Asiasta on kanneltu eduskunnan oikeusasiamiehelle. Päivän Lehti paljasti myös, että kansliatoimikunnan lupaama asian selvittäminen on haudattu vuoden 2018 elokuuhun asti jatkuvaan 50 000 euroa maksavaan tutkimushankkeeseen. Hallituksen kymmenien miljoonien eurojen selvityshankkeista voit lukea tästä.

Mutta tämäkään jarrutus ei ole riittänyt. Valtioneuvoston kansliasta on kerrottu Svenska Ylelle, että ennen vuoden loppua käyttöön otettava Juha Sipilän hallituksen kaikkien ministeriöiden uusi yhteinen tietojärjestelmä poistaa jatkossa tiedot kokouksista ja niihin osallistuvista – välittömästi tapaamisten jälkeen.

Valtioneuvoston kanslian alivaltiosihteeri Timo Lankinen vahvisti asian Svenska Ylelle, mutta ei kommentoinut asian yhteyttä lobbarirekistereihin. Tähän asti hallituksella ja ministeriöillä on ollut erilaisia ​​käytäntöjä asiassa.

Kommentoi Facebookissa