Eduskunta rikkoo kahta lakia tuhoamalla vierailijalistat – toteaa hallinto-oikeuden professori Olli Mäenpää

– Eduskunta rikkoo vierailijalistakiistassa sekä julkisuus- että arkistolakia, professori Olli Mäenpää toteaa STT:lle.

– Eduskunta rikkoo vierailijalistakiistassa sekä julkisuus- että arkistolakia, professori Olli Mäenpää sanoo STT:lle. (Kuva Helsingin yliopisto ja Eduskunta)

Perustuslain mukaan julkisen vallan käytön tulee perustua lakiin, jota on tarkoin noudatettava.

LOBBARIT Päivän Lehti kertoi muutama päivä sitten kummallisesta viivytystaistelusta, jota eduskunnan turvallisuusjohtaja ja kansliatoimikunta ovat käyneet jo vuosia. Venkoilulle näytti tulevan loppu, kun KHO:n päätöksen mukaan eduskunnan tuli luovuttaa median pyytämät vierailijalistat.

Toimittajat olivat tiedustelleet listoja selvittääkseen, mitkä talouselämän tai muiden sidosryhmien tahot lobbaavat kansanedustajia oman asiansa ajamisessa. Tavallisten kansalaisten yksityisvierailuita ei ole koskaan ollut tarkoituskaan julkistaa.

Oikeuden päätöksen noudattamisen sijasta eduskunta alkoi tuhota listoja sen jälkeen, kun KHO totesi tiedot julkisiksi. Asiasta on kanneltu eduskunnan oikeusasiamiehelle, sillä tuhoaminen on tarkoituksellista ja tavoitteena on ainoastaan estää tietopyynnön toteutuminen.

Erikoisen toiminnan on siunannut eduskunnan kansliatoimikunta, johon kuuluvat puhemiehet sekä neljä kansanedustajaa. Päivän Lehden artikkelin asiasta löydät tästä.

Nyt Helsingin yliopiston hallinto-oikeuden professori Olli Mäenpää on arvioinut eduskunnan toimien lainmukaisuutta STT:lle. Mäenpää muistetaan muun muassa toukokuussa valmistuneesta arviointiraportista Yleisradion journalistisessa päätöksentekoprosessissa.

– Eduskunta rikkoo vierailijalistakiistassa sekä julkisuus- että arkistolakia, professori Olli Mäenpää toteaa yksiselitteisesti STT:lle.

Eduskunta jättää huomioimatta korkeimman hallinto-oikeuden päätöksen, jonka mukaan vierailijalistat ovat henkilörekistereitä, joiden julkisuus määräytyy julkisuuslain mukaan.

– Ne ovat siis julkisia asiakirjoja.

Eduskunnalla on lisäksi arkistolain mukaan velvollisuus säilyttää asiakirjoja, jos niillä on merkitystä yleisen tiedonsaantioikeuden ja tutkimustiedon saatavuuden kannalta. Hävittäminen on ongelma jopa perustuslain mukaan. Näin todetaan Suomen perustuslain 2 §:ssä:

”Valtiovalta Suomessa kuuluu kansalle, jota edustaa valtiopäiville kokoontunut eduskunta.

Kansanvaltaan sisältyy yksilön oikeus osallistua ja vaikuttaa yhteiskunnan ja elinympäristönsä kehittämiseen.

Julkisen vallan käytön tulee perustua lakiin. Kaikessa julkisessa toiminnassa on noudatettava tarkoin lakia.”

Kommentoi Facebookissa