Elviksen nahkatakki, Badding ja Jyräys – rokin kuninkaan kuolemasta 40 vuotta

Elviksen tähdittämä Aloha from Hawaii oli maailman ensimmäinen satelliitin välityksellä lähetetty viihdeohjelma vuonna 1973.

Elviksen tähdittämä Aloha from Hawaii oli maailman ensimmäinen satelliitin välityksellä lähetetty viihdeohjelma vuonna 1973. (Kuva RCA)

Elviksen odottamattoman kuoleman johdosta kaikki eivät edelleenkään usko laulajan olevan poissa.

ELVIS PRESLEY Siitä asti kun rock´n´rollin kuningas Elvis Presley kuoli 40 vuotta sitten, on erilaisia legendoja ja salaliittoteorioita liikkunut laulajan ympärillä. Esimerkiksi Anssi Kela laulaa kappaleessaan Levoton tyttö, kuinka Elvis oli oikeasti vaaleatukkainen ja vain värjäsi hiuksensa. No, nuoruuskuvissa hänen hiustensa väri on ehkä keskiruskea.

Elvis Aaron Presley syntyi 8. tammikuuta 1935 Tupelossa, Mississippissä, mutta tarina alkaa varsinaisesti kesästä 1953. Elvis kävi Sun Recordsin studiossa äänittämässä äitinsä syntymäpäivälahjaksi kaksi kappaletta. Kun vuoden kuluttua mukaan otettiin kitaristi Scotty Moore ja basisti Bill Black, syntyi versio kappaleesta That’s All Right Mama.

Before Elvis there was nothing”, on John Lennon todennut.

Elvis esiintymässä syyskuussa vuonna 1956 synnyinkaupungissaan Tupelossa, Mississipissä.
Elvis esiintymässä syyskuussa vuonna 1956 synnyinkaupungissaan Tupelossa, Mississipissä. (Kuva Radio Mirror)

Elvis levytti hittejä ja näytteli 1950-luvulla musiikkielokuvissa, kuten Love Me Tender. Hänen uransa katkesi asepalveluksen johdosta maaliskuussa 1958. Elvis palveli Länsi-Saksaan sijoitetussa panssaridivisioonassa pääasiassa tiedustelujeepin kuljettajana.

Presley palveli muutaman kuukauden samassa tukikohdassa kuin toisen pataljoonan tiedustelu-upseerina toiminut Olavi Alakulppi, Yhdysvaltoihin sodan jälkeen siirtynyt suomalainen Mannerheim-ristin ritari. Olavi Alakulppi kävi kesäisin Lapissa kalassa, ja yhdellä matkalla hän lahjoitti kuljettajalle mustan nahkatakin kiitoksena. Tästä syntyi legenda Elviksen nahkatakista Lapissa.

Alakulpin tytär – tapahtuman aikaan teini-ikäinen – nauroi hyväntahtoisesti tarinalle asiasta kysyttäessä. Nahkatakki on varmasti samantyyppinen, mutta miehillä oli jo kohtalainen kokoero. Sen sijaan Alakulpin pojan Vesan silloisen tyttöystävän isä, amerikkalainen upseeri, oli lähemmin armeijassa tekemisissä Elviksen kanssa.

Urheiluautoihin mieltynyt Elvis osti armeija-aikanaan Saksassa BMW 507:n, joka löytyi muutama vuosi sitten oltuaan kadoksissa liki 50 vuotta.
Urheiluautoihin mieltynyt Elvis osti armeija-aikanaan Saksassa BMW 507:n, joka löytyi muutama vuosi sitten oltuaan kadoksissa liki 50 vuotta. (Kuva BMW)

Elvis palasi armeijasta Yhdysvaltoihin keväällä 1960 ja jatkoi listaykkösten levyttämisiä kuten Are You Lonesome Tonight?, Surrender ja It’s Now Or Never. Vuosikymmenen lopussa hän teki kuuden vuoden esiintymistauon jälkeen paluun hienoilla kappaleilla kuten Suspicious Minds sekä In the Ghetto.

Hitiksi oli ehdolla myös Rauli Badding Somerjoen säveltämä ja sanoittama kappale, ja tällekin tarinalle on todellisuuspohjaa. Someron toinen suuri poika M.A. Numminen oli saanut kuninkaan manageriportaan osoitteen, ja hän lähetti kappaleesta Valot Baddingin laulaman käännösversion Lights Yhdysvaltoihin.

Elvis oli vain kerran naimisissa, Saksassa tapaamansa Priscilla Beaulieun kanssa. He menivät naimisiin vuonna 1967 ja erosivat lokakuussa 1973, tytär Lisa Marie syntyi vuonna 1968.

Vain muutama suomalainen voi kertoa tavanneensa Elvis Presleyn. Suosikki-lehden edesmennyt päätoimittaja Jyrki Hämäläinen oli keväällä 1974 varannut liput kolmeen Elviksen konserttiin Lake Tahoessa. Elvis esiintyi tuohon aikaan usein viihdekeskuksissa kuten Las Vegasissa.

Syötiksi Jyräys oli tuonut Suomesta poliisimerkkejä – joita Elvis keräsi – ja vinkkasi asiasta levy-yhtiö RCA:n yhteyshenkilöilleen. Hämäläinen saikin soiton hotellihuoneeseen, hissistä astui käytävälle Memphisin mafia, Elvis hovinsa ympäröimänä. Jyrki Hämäläisellä oli tapana otattaa itsestään ja tähdestä todisteena yhteiskuva. Nyt tilanne oli sen verran jännittävä, että kuva jäi ottamatta.

Elvis osti vuonna 1957 Memphisistä Graceland-nimisen tilan kodikseen, paikka on edelleen fanien pyhiinvaelluspaikka.
Elvis osti vuonna 1957 Memphisistä Graceland-nimisen tilan kodikseen, paikka on edelleen fanien pyhiinvaelluspaikka. (Kuva Joseph Novak)

Elviksen yllättävä kuolema on aiheuttanut keskustelua, kaikki eivät edelleenkään usko kuninkaan olevan poissa. Elvis poistui talostaan Gracelandista hoidattamaan hampaansa, sillä konserttikiertue oli alkamassa seuraavana päivänä.

Palattuaan hän vietti aikaansa kihlattunsa Ginger Aldenin kanssa, toivotti tyttärelleen hyvää yötä ja soitti pianolla kaksi balladia. Elvis ei saanut unta, vaikka otti kolme unilääketablettia. Kello yhdeksältä aamulla hän meni kylpyhuoneeseensa.

Elvis Presley löydettiin 16. elokuuta vuonna 1977 elottomana makaamassa kylpyhuoneen lattialla. Kuolinsyyksi todettiin lukuisissa tutkimuksissa sydämen rytmihäiriö, vaikka epäilyjä erilaisten lääkkeiden osallisuudesta on esitetty.

  • Videolla Elvis Presley Suspicious Minds Live in Las Vegas 1970

Kommentoi Facebookissa