JALKAPALLO Sunnuntaina päättynyt jalkapallon EM-turnaus tarjosi useita upeita otteluita. Draamaa riitti ja kisatkin päättyivät huikeaan jännitysnäytelmään, kun Englanti hävisi loppuottelun rangaistuspotkukilpailun päätteeksi Italialle.
Englanti pelasi arvoturnauksen finaalissa ensi kertaa 55 vuoteen. Paremmalla tuurilla se olisi voittanut mestaruuden.
Englannin maajoukkueen voi sanoa olevan maailman kärjessä. Ei olisi yllättävää, jos Englanti 2022 Qatarissa voittaisi maailmanmestaruuden.
Englanti pelasi hyvää futista, mutta kisoihin liittyvässä muussa julkisuudessa Englanti maana jätti itsestään kielteisen kuvan. Itse asiassa EM-turnaus jätti melkoisen häpeätahran Englannin ylle.
Neljännesvälieräottelussa englantilaiset pilkkasivat saksalaistyttöä, joka itki nähdessään Saksan häviävän Englannille. Välieräottelussa englantilaiset buuasivat Wembleyllä Tanskan kansallislaulun aikana. Loppuottelu olikin sitten surkea kertomus englantilaisesta sivistyksestä.
Ennen finaalin alkamista Wembleylle tunkeutui liputtomia katsojia. Julkisuuteen levisi useita videoita englantilaiskatsojien brutaalista väkivaltaisesta käytöksestä.
Englannin kolme viimeistä rangaistuspotkun laukojaa, Marcus Rashford, Jadon Sancho ja Bukayo Saka epäonnistuivat. Kaikki kolme ovat maahanmuuttajataustaisia pelaajia, ja valitettavasti saivat sosiaalisessa mediassa rasistisen törkypurkauksen niskoilleen.
Italia voitti mestaruuden. Englantilaisten törkeän käytöksen jälkeen moni oli siitä iloinen, vaikka Italiaa kohtaan ei muuten sympatioita olisi tuntenutkaan.
Tietysti on hyvä muistaa, etteivät kaikki englantilaiset käyttäydy sivistymättömästi. Rasismi on maailmanlaajuinen ongelma ja ikävästi esillä suomalaisessakin jalkapallossa. Sosiaalisen median suomalaisöyhöttäjien mielestähän Huuhkajat ei ole suomalainen joukkue, koska pelaajilla on vieraskielisiä nimiä.
Mutta jalkapallokisoissa englantilaisten sivistymätön käytös johtaa toistuvasti otsikoihin. Ilmiö oli ensi kertaa nähtävissä jo EM-kisoissa 1980 Italiassa. Tuolloinen englantilaisfanien väkivaltainen käytös järkytti.
Brysselissä 1985 Liverpoolin kannattajat aiheuttivat Euroopan Cupin finaalissa katsomomellakan, jossa kuoli 39 ihmistä. Tuon karmean tapauksen jälkeen englantilaiset seurajoukkueet suljettiin europeleistä useammaksi vuodeksi.
Heyselin tapauksen jälkeen Englannissa ryhdyttiin kunnon toimenpiteisiin huliganismin kitkemiseksi. Turvatoimet ovat olleet seurajoukkuepeleissä korkealla tasolla ja järjestyshäiriöt ovat olleet viime vuosina melko vähäisiä.
Ulkomailla englantilaiset ovat aiheuttaneet järjestyshäiriöitä enemmän. Esimerkiksi EM-kisoissa 2016 englantilaiset ottivat rajusti yhteen venäläisfanien kanssa. Englanti ja Venäjä uhattiin jopa sulkea kisoista.
Wembleyn finaalin tapahtumat todistavat valitettavalla tavalla, miten syvästi ongelmapesäkkeet ovat juurtuneet englantilaiseen jalkapalloon. Rasisminvastainen työkään ei ole tuottanut riittäviä tuloksia.
Englannissa haaveillaan MM-kisojen järjestämisestä 2030. EM-kisojen tapahtumien jälkeen Englanti ei liene kovinkaan suosittu vaihtoehto kisajärjestäjäksi.
Teksti Otto Palojärvi
Lue myös: Italia voitti legendaarisena päivänä – Englannin valmentaja otti vastuun valinnoistaan
Kommentoi Facebookissa