Enni Rukajärvelle kolmas olympiamitali? – ”Taso on kyllä kova”

Enni Rukajärvi on kaksinkertainen olympiamitalisti. (Kuva Henri Laakkonen / Lumilautaliitto)

Enni Rukajärvi oli tyytyväinen Pekingin olympialaisten kenraaliharjoituskisaansa oltuaan tuloksissa kuudes.

LUMILAUTAILU Vielä 1990-luvulla lumilautailun olympiakelpoisuus herätti konservatiivisissa suomalaisissa urheilufaneissa kritiikkiä. Lajin pilkkaaminen kuitenkin vaimeni nopeasti, kun lumilautailusta tulikin yksi harvoista urheilulajeista, joissa Suomi on 2010-luvulla saavuttanut olympiamitaleita.

Markku Koski voitti lumilautailun halfpipessa eli lumikourussa pronssia Torinossa 2006. Vancouverissa 2010 Peetu Piiroinen oli samassa lajissa hopealla ja vastasi myös suomalaisten parhaasta tuloksesta koko kisoissa.

Sotshissa 2014 ja Pyeongchangissa 2018 mitaleita on suomalaislumilautailijoista saavuttanut Enni Rukajärvi. Hän oli slopestylessa hopealla Sotshissa 2014 sekä pronssilla Pyeongchangissa 2018.

Rukajärvi on valittu Suomen olympiajoukkueeseen myös Pekingin kisoihin, jotka on määrä järjestää helmikuussa. Lauantaina olympialaisten niin sanotussa kenraaliharjoituksessa, maailmancupin kiertueeseen kuuluvan Laax Openin slopestylen finaalissa, Rukajärvi laski kuudennelle sijalle.

– Aikamoinen päivä takana. Oli tosi kovatasoinen kisa, ja sain itsekin ihan puskea menemään. Vähän pieniä juttuja jäi hampaankoloon, mutta ihan hyvä päivä. En ihan näin kovatasoista kisaa odottanut. Olisi ollut siistiä päästä itsekin päästä viimeisellä yrittämään tonnia (caballerial 1080), mutta jäi ysin (backside 900) ländissä vauhdit vähän kiikun kaakun, niin en ollut varma oliko vauhtia upgradeen. Siistiä oli kuitenkin laskea ja olla mukana meiningissä, Rukajärvi kommentoi Lumilautaliiton tiedotteessa.

Rukajärvi sai molemmat finaalilaskunsa pystyyn, mutta hiuksenhienot epäpuhtaudet vähensivät kokonaispisteitä. Hän oli alle 1,5 pisteen päässä kolmannesta sijasta.

Huippuonnistumisella Rukajärvi taistelee Pekingissä slopestylessa mitalista. Kilpailu on kuitenkin todella kovaa ja Rukajärven mahdollisuutta olympiamitaleille pidetään useissa arvioissa pienempänä kuin mahdollisuus oli Sotshissa tai Pyeongchangissa.

Pekingin kisoihin liittyy myös paljon epävarmuuksia ennen kaikkea koronatilanteen takia.

– Taso on kyllä tosi kova ja se on laajentunut. Tullut paljon nuorempia laskijoita, jotka pystyy haastamaan eli kärki on leveä. Ihan hyvällä fiiliksellä sinne lähden. Vähän jännäksi tämä menee, että kuka vielä pääsee lähtemään, mutta toivottavasti kaikki menee hyvin ja päästään sinne ja päästään laskemaan, Rukajärvi kertoo.

Laaxin suorituksiinsa Rukajärvi oli tyytyväinen.

– Tämä oli hyvä kenraali Pekingiä ajatellen. Oikeastaan kauden ensimmäinen kisa, missä pääsin tekemään koko rania vähän kovemmalla meiningillä. En ole backside 900:aa tehnyt sitten viime kevään, ja nyt alkoi myös caballerial 900 lähteä paremmin. Vielä kun tonneja pääsee vähän enemmän tekemään, niin hyvä tulee.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Pekingin olympiavalinnat lähestyvät – mahdolliset ”kisaturistit” herättävät keskustelua

Kommentoi Facebookissa