Ensimmäinen koronarokote on varmistumassa – ”Olemme ottaneet merkittävän askeleen lähemmäksi läpimurtoa”

Euroopan unionin ostosopimus käsittää 200 miljoonaa rokotetta sekä option 100 miljoonalle rokotteelle.

Euroopan unionin ostosopimus käsittää 200 miljoonaa rokotetta sekä option 100 miljoonalle rokotteelle. (Kuva Fotolia)

Lääkeyhtiöiden kehittämä rokote on estänyt tehokkaasti koronaviruksen aiheuttaman Covid-19-taudin.

KORONAVIRUS Amerikkalainen lääkeyritys Pfizer ja saksalainen BioNTech kertovat saavuttaneensa merkittäviä tuloksia niin sanotuissa kolmannen vaiheen testeissä. Yhtiöiden kehittämä rokote on estänyt tehokkaasti koronaviruksen aiheuttaman Covid-19-taudin.

– Tämä päivä on suuri päivä tieteelle ja ihmiskunnalle. Ensimmäiset tulokset kolmannen vaiheen Covid-19-rokotteen kokeista osoittavat todisteet rokotteemme kyvystä estää Covid-19-tautia, kommentoi Dr. Albert Bourla, Pfizerin pääjohtaja.

Kliinisissä testeissä on ollut mukana 43 538 osallistujaa, ja mitään vakavia terveyshuolia ei ole havaittu. Rokotteen kerrotaan olevan kaksivaiheinen ja suojan syntymiseen tarvitaan näin kaksi annosta. Yhtiöiden mukaan 90-prosenttinen suoja kehittyy seitsemän päivää toisen annoksen saamisesta.

– Olemme ottaneet merkittävän askeleen lähemmäksi kauan kaivattua läpimurtoa, jotta voimme auttaa lopettamaan tämän maailmanlaajuisen terveyskriisin, Bourla jatkaa.

Rokotteelle aitoaan hakea Yhdysvalloissa käyttölupaa nopeutetussa aikataulussa marraskuun kolmannella viikolla. Euroopassa myyntiluvan antaa Euroopan lääkevirasto EMA.

Lääkeyhtiöt uskovat pystyvänsä valmistamaan tänä vuonna maailmanlaajuisesti noin 50 miljoonaa rokoteannosta ja 1,3 miljardia ensi vuonna. Euroopan unioni – mukaan lukien kaikki 27 jäsenmaata ja myös Suomi – on tehnyt ennakko-ostosopimuksen useiden lääkeyhtiöiden kanssa, ja myös Pfizerin ja BioNTechin.

Ostosopimus Pfizerin ja BioNTechin kanssa käsittää 200 miljoonaa rokotetta sekä option 100 miljoonalle rokotteelle.

Lue myös: Riskiryhmien influenssarokotukset alkoivat – ”Samanaikainen influenssa ja korona ovat huono yhdistelmä”

Kommentoi Facebookissa