Etelä-Afrikka voitti rugbyn MM-kultaa – jääkiekon MM-kullan arvo sen rinnalla hyvin pieni

Etelä-Afrikka voitti rugbyn MM-finaalissa Englannin.

Etelä-Afrikka voitti rugbyn MM-finaalissa Englannin. (Kuva All Over Press)

Etelä-Afrikka voitti rugbyn MM-finaalissa Englannin 32-12.

RUGBY Jääkiekon MM-turnaus, jossa parhaat pelaajat eivät ole mukana, saa Suomessa valtavasti julkisuutta. Rugbyn MM-kisoja Suomessa seurataan todella vähän, vaikka kyse on maailman toiseksi suosituimmasta palloilulajin MM-turnauksesta jalkapallon MM-kisojen jälkeen.

Lauantaina sadat miljoonat ihmiset seurasivat suoraa lähetystä Japanin Yokohamassa pelatusta rugbyn MM-finaalista. Loppuottelussa Etelä-Afrikka voitti Englannin 32-12.

Etelä-Afrikalle rugbyn MM-kulta oli maan historian kolmas. Aiemmat mestaruudet tulivat vuosina 1995 ja 2007.

Etelä-Afrikalla on synkkä lähihistoria. Maan rotusortopolitiikka lakkautettiin 1990, mutta epätasa-arvon jättämät arvet eivät ole umpeutuneet. Etelä-Afrikan rugbymaajoukkue onkin yksi harvoista valkoisia ja mustia yhdistävistä tekijöistä.

Etelä-Afrikan pelaajat painottivatkin mestaruuden kuuluvan kaikille eteläafrikkalaisille. Ei pelkästään MM-kultajoukkueelle.

Neljän vuoden välein järjestettävä Rugbyn MM-turnaus pelattiin nyt yhdeksännen kerran. Etelä-Afrikan lisäksi kolme mestaruutta on voittanut vain Uusi-Seelanti, joka voitti kaksi edellistä MM-turnausta. Australialla on kaksi mestaruutta ja kolme MM-finaalia hävinneellä Englannilla yksi mestaruus.

Uusi-Seelanti joutui tänä vuonna tyytymään pronssimitaleihin. Pronssipelissä Uusi-Seelanti voitti Walesin 40-17.

Rugbylla on jääkiekosta tuttuja ongelmia. Tasoerot huippumaiden ja keskikastin maiden välillä ovat valtavia.

Viisi viikkoa kestävissä rugbyn MM-kisoissa on mukana 20 maata, mutta joukossa on heittopusseja, joilla ei ole oikeasti jakoa taistella paikasta pudotuspeleihin. Jääkiekossa huippumaita on seitsemän, jos Sveitsi lasketaan mukaan. Rugbyssa huippumaita tai ylemmän keskikastin maita on 12.

Etelä-Afrikassa luvassa on iso kansanjuhla. Suomessa rugbyn MM-turnauksen aiheuttamasta huumasta on uutisoitu valtamedioissa ivallisestikin, vaikka jääkiekon MM-kisojen huumaa Suomessa voisi pitää paljon koomisempana. Skoda Cupiksi pilkattu MM-jääkiekko pelataan joka vuosi, eivätkä parhaat pelaajat ole mukana.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Espanja palasi koripallon maailmanmestariksi – voitti kultaa puhtaalla pelillä

Kommentoi Facebookissa