Etsijäkoirat jäljittävät eloonjääneitä koaloita Australiassa – veden puute on vakava ongelma

Olivia Woosnam johtaa etsijäkoiratyötä.

Olivia Woosnam johtaa etsijäkoiratyötä. (Kuva WWF Australia/ Veronica Joseph)

Koirien hajuaisti on erittäin hyvä, ja ne ovat etsintätyössä erittäin nopeita.

MAASTOPALOT Australiassa erityiskoulutuksen saaneita koiria käytetään etsimään laajoista maastopaloista eloonjääneitä koaloita, jotta niiden kunto voidaan tarkastaa ja niille voidaan jättää juomavettä.

Englanninspringerspanielit Taz ja Missy on koulutettu jäljittämään koaloita niiden ulosteiden perusteella. Tällä viikolla koirat etsivät eläimiä Southern Downsin alueelta, jossa metsäpalot aiheuttivat tuhoa jo kaksi kuukautta sitten.

Koirien hajuaisti on erittäin hyvä, ja ne ovat etsintätyössä erittäin nopeita. Vaikka etsintäpaikan paloista on kulunut jo kaksi kuukautta, osa puista savuaa yhä.

– Ensimmäisenä etsintäaamuna koirat löysivät nopeasti tuoretta koalan ulostetta, ja kun katsoimme ylös, näimme koalan poikasensa kanssa puussa. Ne olivat hyväkuntoisen oloisia, kertoo ekologi Olivia Woosnam, joka johtaa koaloiden etsintätyötä koirien avulla.

Puiden alta löytynyttä koalan ulostetta.
Puiden alta löytynyttä koalan ulostetta. (Kuva WWF Australia/ Veronica Joseph)

Etsijätyötä rahoittavat WWF ja australialainen huonekaluyritys Koala. Kahden ensimmäisen etsintäpäivän aikana koirat löysivät Queenslandin osavaltiossa yhteensä seitsemän koalaa, joista osa vaikutti kärsivän nestehukasta. Koirat löysivät lisäksi todisteita muistakin elossa selvinneistä koaloista. Veden puute on vakava ongelma henkiin jääneille villieläimille.

– Tällä alueella koko eukalyptuspuiden latvusto ei ole onneksi palanut, joten koaloilla on jonkin verran ruokaa ja mahdollisuus selvitä täällä. Kun löydämme elossa olevia koaloita, jätämme vesipisteitä niille puiden alle, Woosnam kertoo.

Esimerkiksi Queenslandin osavaltiossa Taz ja Missy löysivät kahdessa päivässä seitsemän elossa olevaa koalaa palaneesta metsästä.
Esimerkiksi Queenslandin osavaltiossa Taz ja Missy löysivät kahdessa päivässä seitsemän elossa olevaa koalaa palaneesta metsästä. (Kuva WWF Australia/ Veronica Joseph)

Puut ja kasvusto uusiutuvat palojenkin jälkeen. Kuvista nähdään, kuinka palaneessa maisemassa toivoa tuovat sinne tänne ilmestyneet kirkkaanvihreät uudet versot.

– Monet uhanalaiset lajit ovat kuitenkin kärsineet todella suuria yksilömäärien menetyksiä. Näiden akuuttien toimenpiteiden jälkeen tärkeintä on se, kuinka onnistumme ennallistamaan palaneita alueita, jotta luonto ja lajit pääsevät elpymään, sanoo WWF Suomen suojelujohtaja Jari Luukkonen.

WWF Australia on ohjannut tähän mennessä yli puoli miljoonaa euroa hätäapuvaroja villieläinten pelastamiseen, hoitoon ja kuntoutukseen. Etsijäkoiraprojekti on osa tätä työtä. Myös suomalaiset ovat lahjoittaneet varoja Australiaan.

Lue myös: Australian maastopalot vaikuttavat ilmanlaatuun ja jäätiköihin – myös Afrikassa ja Amazoniassa palaa

Kommentoi Facebookissa