EU-maiden johtajat sopivat nimityspaketista – Suomi joutui pettymään haaveissaan

Euroopan keskuspankin johtajaksi Eurooppa-neuvosto on nimittämässä Christine Lagarden.

Euroopan keskuspankin johtajaksi Eurooppa-neuvosto on nimittämässä Christine Lagarden. (Kuva AOP)

Euroopan keskuspankin tuleva pääjohtaja ei ole kumpikaan Suomen ehdokkaista.

EUROOPPA-NEUVOSTO Ylimääräinen Eurooppa-neuvosto pääsi sopuun EU:n korkean tason nimityspaketista tiistai-iltana 2. heinäkuuta. Kokous alkoi sunnuntai-iltana 30. kesäkuuta.

Euroopan komission puheenjohtajaksi ylimääräinen Eurooppa-neuvoston päätti esittää Ursula von der Leyeniä, joka on Saksan pitkäaikainen puolustusministeri ja kuuluu keskustaoikeistoon (EPP). Komission puheenjohtajan valitsee Euroopan parlamentti.

Eurooppa-neuvosto sopi, että unionin ulkosuhdeasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkeaksi edustajaksi nimitetään sosiaalidemokraattinen (PES) Josep Borrell, joka on Espanjan ulkoministeri. Hän on aiemmin toiminut muun muassa Euroopan parlamentin puhemiehenä. Nimitykseen tarvitaan tulevan komission puheenjohtajan suostumus.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtajaksi Eurooppa-neuvoston jäsenet valitsivat Belgian pääministeri Charles Michelin, joka kuuluu liberaaleihin (ALDE).

Suomi joutui pettymään haaveissaan Euroopan keskuspankin pääjohtajan paikasta. Suomen ehdokkaat pääjohtajaksi olivat Erkki Liikanen ja Olli Rehn.

– Käytiin keskustelua EKP:n pääjohtajan osalta siitä, että meillä kaksi ehdokasta tarjolla. Se ei tähän kokonaiskuvioon uponnut, ja jouduin toteamaan, että näillä mennään, Antti Rinne kommentoi medialle Brysselissä.

Euroopan keskuspankin johtajaksi Eurooppa-neuvosto on nimittämässä Christine Lagarden, joka on Kansainvälisen valuuttarahaston pääjohtaja ja Ranskan entinen valtiovarainministeri. Eurooppa-neuvosto tekee päätöksen saatuaan neuvoston suosituksen ja kuultuaan Euroopan parlamenttia ja EKP:n neuvostoa.

Lue myös: Pääministeri Antti Rinne vakuuttaa eurooppalaisille – ”Ilmastokriisin ratkaiseminen voi olla seuraava uroteko”

Kommentoi Facebookissa