EU tutki: Suomen uimavedet ovat puhtaita – rannikkovesien tilanne jopa parantunut

Yyterin kilometrien pituinen hiekkaranta Porin rannikolla on suosittu kesämatkailukohde.

Yyterin kilometrien pituinen hiekkaranta Porin rannikolla on suosittu kesämatkailukohde. (Kuva Fotolia)

Uimaveden laatu arvioidaan usean uimakauden seurannan perusteella.

UIMARANNAT Yleisten uimarantojen vedet ovat Suomessa puhtaita. Kesällä 2017 tehdyn luokittelun perusteella suurin osa uimavesistä, 93 prosenttia, oli laadultaan joko erinomaisia tai hyviä, selviää Euroopan ympäristökeskuksen vuotuisesta uimavesiraportista.

Uimavesien laadun tila on säilynyt Suomessa hyvällä tasolla jo pidemmän aikaa, rannikkovesien osalta tilanne on jopa parantunut edellisvuoteen verrattuna. Suomessa yleisiä uimarantoja on lähes 300, joista 77 sijaitsee rannikolla ja 222 sisämaassa.

Uimakauden aikana kuntien terveydensuojeluviranomaiset valvovat Suomessa uimavesien laatua. Jos uimavedessä havaitaan uimarin terveyttä uhkaavia muutoksia, tiedotetaan asiasta uimarannalla. Uimaveden laatuun liittyvää tietoa on saatavilla myös uimarannan ylläpitäjän verkkosivuilla.

Mikäli uimarannalla epäillään uimavesiepidemiaa, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos tukee terveydensuojeluviranomaisia epidemian selvittämisessä ja torjunnassa. THL on yhteistyössä Valviran kanssa tuottanut ohjeistuista uimavesien valvontaan ja tulosten raportointiin sekä uimaveden välityksellä leviävien epidemioiden ehkäisemiseen.

EU:n uimavesiraporttiin kootut tulokset perustuvat uimakausien 2014–2017 mittaustuloksiin. Seurannan kohteena olivat suolistoperäistä saastumista kuvaavien bakteerien määrät uimavedessä. Nämä bakteerit kuvaavat yleisesti jätevesien vaikutusta uimaveden laatuun. Jätevesien lisäksi uimavettä voivat liata villieläimet sekä uimarit itse. Vaikka sinilevien esiintymistä tarkkaillaan säännöllisesti, ei sinilevän esiintyminen vaikuta uimavesiluokkaan.

Euroopan ympäristökeskuksen verkkopalvelun kautta jokainen voi tarkistaa oman kuntansa tai suunnitellun matkakohteen uimarannan tiedot ja uimaveden laatuluokan. Karttapalvelusta löytyy yhteensä yli 21 000 eurooppalaisen uimarannan tiedot, jotka perustuvat uimakauden 2017 tuloksiin.

  • EU:n ympäristökeskuksen karttapalveluun pääset klikkaamalla tästä

Lue myös: Muoviset kertakäyttöastiat halutaan kieltää kokonaan – suuri syy merten roskaantumiseen

Kommentoi Facebookissa