Euroopan lääkevirasto ei vahvista koronarokotteen verisuonitukosriskiä – ”Ei ole näyttöä, että oireet aiheutuvat rokotteista”

Astra Zenecan koronavirusrokotetta on arvioitu Euroopan lääkeviraston asiantuntijoiden toimesta.

Astra Zenecan koronavirusrokotetta on arvioitu Euroopan lääkeviraston asiantuntijoiden toimesta. (Kuva Astra Zeneca)

Monet maat ovat keskeyttäneet Astra Zenecan rokotteen käytön riskiepäilyiden johdosta.

KORONAVIRUS Koronarokotuksia erityisesti Euroopan maissa ovat hämmentäneet epäilyt, joiden mukaan Astra Zenecan rokote saattaisi olla yhteydessä kohonneeseen riskiin verisuonitukoksissa. Useat maat ovat keskeyttäneet rokotukset Astra Zenecalla.

Viimeksi ratkaisun tekivät Ruotsin terveysviranomaiset. Tanskassa ja Italiassa selvitetään kuolemantapauksia, joissa menehtynyt oli saanut hieman ennen kuolemaansa Astra Zenecan koronarokotteen.

Erilaisia epäilyjä on esitetty muutamasta kymmenestä tapauksesta. Iso-Britanniassa Astra Zenecan rokotetta on annettu yli 11 miljoonaa annosta, eikä lääkeviranomainen ole havainnut rokottamisella olevan yhteyttä verisuonitukosriskiin.

Euroopan lääkevirasto EMA on nyt pitänyt tiedotustilaisuuden, jossa pääjohtaja Emer Cooke selvensi asioita ja vastasi median kysymyksiin. Hänen mukaansa hyödyt ovat edelleen huomattavasti suuremmat kuin haitat.

– Tuhannet ihmiset vuosittain Euroopan unionissa saavat veritulppia eri syistä, Cooke totesi.

– Ei ole näyttöä, että oireet aiheutuvat rokotteista. Kliinisissä tutkimuksissa tällaisia sivuvaikutuksia ei ole esiintynyt. Rokotetuissa ei ole ilmennyt sen enempää verisuonitukoksia kuin muussa väestössä yleensä.

Suomessa Fimea on todennut, että tällä hetkellä käytettävissä olevien tietojen perusteella ei voida tehdä päätelmiä syy-seuraussuhteesta rokotteen saamisen ja verisuonitukosten välillä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ja Fimea ovatkin suositelleet toistaiseksi jatkamaan kansallista koronarokotusohjelmaa kaikilla myyntiluvan saaneilla koronarokotteilla, mukaan lukien Astra Zeneca.

Euroopan lääkevirasto EMA kokoontuu torstaina kuulemaan asiantuntijoita ja tiedottaa sen jälkeen arvionsa tuloksesta.

Lue myös: Suomen koronarokotusohjelmaa jatketaan ennallaan – ”Kaikilla myyntiluvan saaneilla koronarokotteilla”

Kommentoi Facebookissa