Finnair aloittaa yt-neuvottelut – arvioitu vähennystarve 1 000 työpaikkaa

Valtio omistaa 55,9 prosenttia Finnairin osakkeista.

Valtio omistaa 55,9 prosenttia Finnairin osakkeista. (Kuva Finnair)

Tuhansien finnairilaisten pitkäaikaiset lomautukset jatkuvat koronan ja matkustusrajoitusten vuoksi.

TALOUS Finnair aloittaa yhteistoimintaneuvottelut koskien suunnitelmaa vähentää noin 1 000 työpaikkaa, tehdä muita rakenteellisia muutoksia sekä toteuttaa lisälomautuksia koronapandemian vaikutusten vuoksi. Yt-neuvotteluiden piirissä on Suomessa 2 800 työntekijää.

Finnairilla on Suomessa yhteensä noin 6 200 työntekijää, joista lähes jokainen on ollut lomautettuna jossain vaiheessa kevättä tai kesää. Nyt suunniteltujen irtisanomisten lisäksi lomautusten arvioidaan jatkuvan lähes kaikilla Suomessa työskentelevillä finnairilaisilla.

Yhtiö kertoo tavoitteena olevan turvata ydinliiketoiminnan sujuvuus niin, että lentävä henkilöstö voi palata vaiheittain töihin heti, kun markkinat alkavat toipua ja lentojen määrä kasvaa. Tästä syystä Finnair ei tässä vaiheessa suunnittele matkustajapalvelun tai lentäjien pysyviä vähennyksiä Suomessa.

Juttuvinkki: Finnair historiansa suurimmassa ilmakuopassa – nyt olisi hyvä syy uudistaa verovaroin kustannettu lentoliikenteen tukeminen

– Pikaista muutosta parempaan ei koronatilanteessa valitettavasti ole näkyvissä. Tulomme ovat supistuneet merkittävästi, ja siksi meidän on yksinkertaisesti pakko sopeuttaa kulumme uutta kokoamme vastaaviksi, sanoo Finnairin toimitusjohtaja Topi Manner.

Hän toteaa koronan olevan lentoliikenteen historian syvin kriisi. Koronapandemia ja Suomen poikkeuksellisen tiukat matkustusrajoitukset ovat vaikuttaneet lentojen kysyntään niin, että Finnair lentää vain pienen osan viime vuoden lentolentomäärästä.

– Haluamme rakentaa kilpailukykyisen tulevaisuuden ja säilyttää mahdollisimman monen finnairilaisen työpaikan. Haluamme myös tulevaisuudessa tarjota suomalaisille ja suomalaiselle elinkeinoelämälle taas hyvät yhteydet maailmalla. Tämä vaatii myös tänään ilmoitetun kaltaisia ikäviä toimia.

Finnair tarjoaa henkilöstölleen sosiaalisen tuen kokonaisuuden, jonka yksityiskohtaista sisältöä se parhaillaan suunnittelee. Kokonaisuuteen sisältyy erilaista työstä työhön -apua käytännön tasolla, kuten opastusta työnhakuun, yrittäjyyteen tai mahdollisuuksia oppisopimuskoulutukseen.

Suunnitellut henkilöstövähennykset ovat osa Finnairin säästötavoitetta, jonka Finnair on nyt päivittänyt 80 miljoonasta eurosta 100 miljoonaan euroon.

Lue myös: Finnairin lennoilla käytetään jatkossa maskeja – ”Kun kaikki käyttävät maskia suojaamme näin toinen toisiamme”

Kommentoi Facebookissa