Formula ykköset vaikeuksissa – Saudi-Arabia osoitus kaksinaismoraalista

Koronapandemia on kurittanut Formula ykkösten taloutta kovalla kädellä

Koronapandemia on kurittanut Formula ykkösten taloutta kovalla kädellä. (Kuva AOP)

Uutena kilpailuna F1-kalenteriin tulee Saudi-Arabian Grand Prix, joka on määrä ajaa katuradalla.

FORMULA 1 Formula ykkösten alustava kilpailukalenteri kaudelle 2021 on julkistettu. Ohjelmassa on 22 tai 23 kilpailua. Lopullinen kisamäärä selviää myöhemmin.

Vietnamin Grand Prix tekee erikoista F1-historiaa. Se oli määrä ajaa ensi kertaa viime keväänä, mutta koronapandemian takia tapahtuma peruttiin.

Vuonna 2021 Vietnamin Grand Prix oli määrä ajaa 25. huhtikuuta. Nyt kilpailu on kuitenkin pudotettu ohjelmasta. Syynä ovat Vietnamin paikalliset kisaan liittyvät poliittiset epäselvyydet.

Näyttääkin siltä, että Vietnamin GP painuu historian lehdille ennen kuin kisaa ehdittiin koskaan järjestämään. Hanoin katurataan panostettiin isoja rahasummia, jotka näyttävät valuvan siihen kuuluisaan Kankkulan kaivoon.

Uutena kilpailuna F1-kalenteriin tulee Saudi-Arabian Grand Prix, joka on määrä ajaa katuradalla Jeddassa 28. marraskuuta. Kilpailu ei herätä maailmalla positiivisia tunteita.

Öljyllä ökyrikastunut Saudi-Arabia tunnetaan rikkautensa lisäksi surkeasta ihmisoikeustilanteestaan. Tämä ei estänyt F1-sarjaa kuitenkaan lisäämästä Saudi-Arabiaa kisakalenteriinsa.

Syynä on tietysti rahantarve. Koronapandemia teki Formula ykkösten taloudelle pahaa jälkeä ja saudien rahoilla budjettivajeita yritetään paikkailla.

Juttuvinkki: Vuoden roskakuskiksi valittu Keke voitti maailmanmestaruuden – Suomikin muuttui

Formula ykkösissä on korostettu tänä vuonna rasismin vastaista taistelua. Moni kuljettajista on myös polvistunut kilpailun alkuseremonioissa osoittaakseen tukeaan rasismin vastaiselle toiminnalle. Nekin kuljettajat, jotka eivät polvistuneet, kuten Kimi Räikkönen, ovat pukeutuneet End Racism -paitaan.

Saudi-Arabian tulevassa kilpailussa F1-väeltä sopisi odottaa protesteja Saudi-Arabian ihmisoikeustilannetta kohtaan. Nähtäväksi jää, uskalletaanko tähän ryhtyä. Öljysheikit eivät moisesta protestoinnista välttämättä tykkäisi ja rahahanat saattaisivat mennä kiinni.

Toiselta kisakohulta F1 sentään välttyy. Brasilian Grand Prix on ensi kaudellakin määrä järjestää Sao Paulon rähjäisessä Interlagosin lähiössä. Rio de Janeiroon suunniteltu uusi moottorirata on vastatuulessa.

Rion uuden radan tieltä oli määrä kaataa sademetsää. Tämä olisi tuonut F1-sarjalle tietenkin umpisynkkää julkisuutta, kun sarja pyrkii korostamaan ympäristöystävällisen teknologian käyttöään.

Kauden olisi määrä alkaa Australian Melbournesta 21. maaliskuuta. Koronan takia kauden ohjelman ympärillä on tietenkin kysymysmerkkejä. Jos rokote saadaan markkinoille, ei kilpailuja välttämättä peruunnu, mutta kevät on kauden normaalille läpiviennille silti optimistista aikaa.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Niki Laudan uskomaton tarina saatiin kansien väliin

F1-kilpailukalenteri kaudella 2021

21.3. Australia, Melbourne
28.3. Bahrain, Sakhir
11.4. Kiina, Shanghai
9.5. Espanja, Barcelona
23.5. Monaco, Monte-Carlo
6.6. Azerbaidzhan, Baku
13.6. Kanada, Montreal
27.6. Ranska, Paul Ricard
4.7. Itävalta, Red Bull Ring
18.7. Britannia, Silverstone
1.8. Unkari, Hungaroring
29.8. Belgia, Spa
5.9. Hollanti, Zandvoort
12.9. Italia, Monza
26.9. Venäjä, Sotshi
3.10. Singapore, Marina Bay
10.10. Japani, Suzuka
24.10. USA, Austin
31.10. Meksiko, Mexico City
14.11. Brasilia, Interlagos
28.11. Saudi-Arabia, Jedda
5.12. Abu Dhabi, Yas Marina

Kommentoi Facebookissa