Käsittämätöntä! – Huuhkajat voitti Ranskan Pariisissa

Huuhkajat juhlii maalia

Huuhkajat juhlii maalia. (Kuva AOP)

Suomi voitti jalkapallon hallitsevan maailmanmestarin Ranskan Pariisissa pelatussa harjoitusottelussa sensaatiomaisesti 2-0.

JALKAPALLO Suomen miesten jalkapallomaajoukkue Huuhkajat otti historiansa komeimman harjoitusotteluvoiton kaadettuaan Pariisissa keskiviikkona Ranskan 2-0. Vastassa oli hallitseva maailmanmestari, jonka rivit pursuavat supertähtiä.

Voitto ei tullut millään tuurilla. Suomen joukkue oli hyvin organisoitunut ja pelasi uhrautuvasti. Hienosti organisoitu puolustuspeli suomalaismedian paljonkin kritisoimalla kolmen topparin linjalla piti Ranskan maalipaikat vähissä.

Sensaatiomaista oli, että maaleista vastasi kaksi A-maajoukkueen ensikertalaista. 21-vuotiaista Marcus Forssista ja Onni Valakarista ei turhaan ole puhuttu suomalaisen futiksen suurlupauksina.

Suomen maali syntyi pelin 28. minuutilla. Ranska menetti pallon pahasti keskialueella Rasmus Karjalaisen vahvan kamppailupelaamisen avittamana ja Huuhkaja-debytantti Forss karkasi läpiajoon. Forss viimeisteli tyylillä.

Vain hetkeä myöhemmin nähtiin Suomen toinen maali. Valakari laukoi taidokkaasti yläkulmaan.

Ranskalla oli ennen Suomen maaleja ollut pari maalipaikkaa. Marcus Thuram osui ylähirteen. Myös toisella puoliajalla Ranskalla oli muutama hyvä paikka, mutta maailman huippujen vedot eivät menneet sisään. Jesse Joronen torjui Huuhkajien maalilla varmasti.

Juttuvinkki: Olympiastadionin peruskorjaus on karu esimerkki suomalaisesta ongelmasta

Todennäköisesti Ranska aliarvioi Suomen, eikä ollut aivan täysillä mukana, kun pelattiin vain harjoitusottelua. Se kostautui pahasti, mutta Suomen voiton arvoa se ei himmennä ollenkaan. Hehkuttaa saa kunnolla, vaikka kyse oli vain harjoitusottelusta.

Ranska oli edellisen kerran hävinnyt kesäkuussa 2019, kun Turkki oli EM-karsintaottelussa parempi 2-0. Se ottelu pelattiin Turkissa. EM-karsinnoissa Ranska voitti Turkki-tappiostaan huolimatta lohkonsa ja marssi 2021 pelattavaan lopputurnaukseen, jossa Suomikin on mukana.

Kotikentällään Ranska oli viimeksi hävinnyt maaliskuussa 2018. Silloin Kolumbia voitti harjoitusottelun 3-2. Kolme ja puoli kuukautta myöhemmin Ranska voitti maailmanmestaruuden.

Suomi ei ollut koskaan aiemmin voittanut Ranskaa. Tasapelin Suomi oli pelannut Ranskaa vastaan olympiakarsinnoissa 1967. Silloin peli päättyi Helsingissä 1-1.

Muut yhdeksän ottelua Ranskaa vastaan Suomi oli hävinnyt. Maalinteossa Suomi oli viimeksi onnistunut Ranskaa vastaan MM-karsintaottelussa Pariisissa 1992, jolloin Ranska voitti 2-1. Se ottelu pelattiin vajaat seitsemän vuotta ennen Forssin ja Valakarin syntymää.

Jalkapallon suurmaista Suomi oli voittanut aiemmin vain Espanjan vuonna 1969 Helsingissä pelatussa MM-karsintaottelussa. Suomi oli silloin Espanjaa parempi 2-0.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Pelkkä hehkutus ei auta – naisten jalkapallo kaipaa Suomessa katsojiakin

Kommentoi Facebookissa