Formula ykkösillä toivoa koronan keskellä – kauden ohjelma hahmottumassa

F1-kauden 2020 avauskilpailu Australian Melbournessa peruttiin koronavirusepidemian takia

F1-kauden 2020 avauskilpailu Australian Melbournessa peruttiin koronavirusepidemian takia. (Kuva AOP)

Formula ykkösten kausi 2020 saattaa käynnistyä heinäkuun alussa Itävallassa.

FORMULA 1 Formula ykkösten kauden yhdeksän ensimmäistä kisaa on siirretty tai peruttu kokonaan koronaviruspandemian takia. Myös kesäkuun 28. päivänä ohjelmassa oleva Ranskan Paul Ricardin osakilpailukin tullaan perumaan tai siirtämään toiseen ajankohtaan.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron on vahvistanut, että maan koronavirusrajoitukset jatkuvat ainakin heinäkuun puoliväliin asti, joten massoittain väkeä vetäviä festivaaleja ja tapahtumia ei voida järjestää sitä ennen. Näin ollen Paul Ricardin F1-kisa olisi mahdollista järjestää aikaisintaan heinäkuun lopulla.

Formula ykkösten avauskilpailu saatetaan ajaa kuitenkin heinäkuun alussa, jos pandemia Euroopassa helpottaa. Itävallassa olisi määrä kilpailla Red Bull Ringin radalla alppimaisemissa 5. heinäkuuta.

Toistaiseksi Itävallan kisajärjestäjät ovat jatkaneet kisaprojektiaan sillä oletuksella, että kisaviikonloppu järjestettäisiin alkuperäisen aikataulun mukaisesti. Myös Formula ykkösten kaupallinen omistaja Liberty Media sekä Kansainvälinen Autoliitto FIA ovat vielä siinä oletuksessa, että Itävallassa voitaisiin ajaa.

Ranskan F1-kisan siirtämisestä ilmoitettaneen pian, mutta Itävallan kisan kohtalosta ei välttämättä saada tietoa vielä pariin kuukauteen. Todennäköisesti vasta kesäkuussa tehtäneen lopullinen päätös, ajetaanko Itävallassa heinäkuun alussa vai ei.

Mikäli kausi vietäisiin Itävallan GP:stä lähtien eteenpäin normaalisti, olisi ohjelmassa 12 kilpailua. Liberty Median kilpailujohtaja Ross Brawn on väläytellyt kuitenkin 18 kilpailun suunnitelmasta.

Heinäkuusta joulukuuhun kestävällä F1-kaudella ajettaisiin kolme kilpailua kuukaudessa. Alkukaudella peruuntuneista kymmenestä kilpailusta kuusi mahdutettaisiin uuteen kalenteriin.

Toistaiseksi on varmaa, ettei Australian Melbournessa eikä Monacossa tänä vuonna ajeta. Jos kausi käsittää 18 kisaa, pitäisi vielä kaksi muutakin kisaa pudottaa pois.

Todennäköisesti kausi alkaisi kahdeksalla perättäisellä Euroopassa ajettavalla kisalla. Hollannin, Espanjan ja Ranskan kisat siirrettäisiin heinäkuun ja syyskuun väliselle ajalle.

Lokakuun ja joulukuun välille mahdutettaisiin vielä kolme Euroopan ulkopuolella ajettavaa kisaa. Kausi päättyisi todennäköisesti Lähi-itään, jossa joulun alla ajettaisiin Bahrainin ja Abu Dhabin osakilpailut.

FIA ja Liberty Media pitävät kiinni ainakin siitä, ettei kautta tulla perumaan. Sääntöjen mukaan maailmanmestaruus voidaan ratkaista, jos kausi käsittää vain kahdeksan osakilpailua, joten hyvinkin todennäköisesti formulakisoja tullaan tänä vuonna ajamaan.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Vuoden roskakuskiksi valittu Keke voitti maailmanmestaruuden – Suomikin muuttui

Kommentoi Facebookissa