Formula ykkösten ”fyysisyys” puhuttaa – onko kyse oikeasti kuninkuusluokasta?

Formula ykkösten turvallisuus on 2000-luvulla kohentunut roimasti, toisten mielestä kehityksessä on varjopuolensakin.

Formula ykkösten turvallisuus on 2000-luvulla kohentunut roimasti, toisten mielestä kehityksessä on varjopuolensakin. (Kuva Red Bull Content Pool)

Autourheilun kuninkuusluokan todellinen fyysinen haaste kyseenalaistetaan.

FORMULA 1 Formula ykköset on tänä vuonna saanut sankokaupalla lokaa niskoilleen. Tylsät kisat ja tuomarifarssit herättävät kriittistä keskustelua sarjan viihdearvon tasosta.

Nyt kyseenalaistetaan myös Formula ykkösten fyysistä vaativuutta. McLaren-tallissa ensimmäistä F1-kauttaan ajava brittikuski Lando Norris täräyttää Autosportille, että Formula 2-ajuton ajaminen olisi Formula 1-auton ajamista haastavampaa.

– F2 on paljon vaativampi fyysisesti, sekä käsivarsille että koko kropalle. F1 ei ole helppo sekään, mutta minulla on nyt vain parempi olo ajaa ykkösissä kuin kakkosissa, Norris ilmoittaa.

Formula ykkösten turvallisuus on 2000-luvulla kohentunut roimasti. Toisten mielestä kehityksessä on varjopuolensakin. Perustuuhan moottoriurheilun suosio myös vaaran viehätykseen.

Vuoden 1992 F1-maailmanmestari Nigel Mansell kaipaa menneitä aikoja.

– Formula 1 ei palaa koskaan takaisin siihen. 1980-luvun turboautoilla ajaminen oli kaikkein innostavinta ja myös pelottavinta, mitä oli mahdollista tehdä elämäsi aikana, Mansell kommentoi Kansainvälisen Autoliiton FIA:n julkaisussa.

Mansellin mielestä ”todellisilla F1-autoilla” ajettiin 1980-luvulla.

– Tämän päivän kuljettajat eivät koskaan tule tietämään, miltä todellisen F1-auton ajaminen tuntuu. Williamsin kauden 1987 FW11B oli sellainen, ettei mikään tule lähellekään sitä maailmassa, ei mikään. Auto yritti kirjaimellisesti tappaa sinut jokaisessa mutkassa, Mansell ilmoittaa.

Mansellin kova kilpakumppani Alain Prost muistelee Beoynd the Grid -podcastissa, että 1980-luvulla kuljettajat olivat paljon läheisempiä toisilleen kuin nykypäivänä ja tapasivat toisiaan vapaa-aikanakin. Prostin mukaan tämä johtui F1:n vaarallisuudesta. Kuolemanvaara oli aina läsnä ja sen tuoma haaste sai kuljettajat arvostamaan toisiaan.

Entisistä F1-kuskeista myös Mark Webber ja Jenson Button ovat muistelleet, että 2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä F1-autojen ajaminen oli haastavampaa. Nykyään kuljettajat joutuvat säästelemään renkaitaan sekä auton teknistä kalustoa, joten kisoissa ei välttämättä painella täysillä.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Lopettaako Sebastian Vettel uransa? – ”Uskon, että hänellä on vielä intohimoja”

Kommentoi Facebookissa