Formulakauden skandaalimainen päätös – Lewis Hamilton saattaa lopettaa uransa

Lewis Hamilton on Formula ykkösten seitsenkertainen maailmanmestari

Lewis Hamilton on Formula ykkösten seitsenkertainen maailmanmestari. (Kuva Steve Etherington)

Lewis Hamiltonin F1-ura saattoi päättyä Abu Dhabin tuomarifarssiin. Hän ei ole sulattanut tuomaripäätöksen aiheuttamaa tappiotaan.

FORMULA 1 F1-kausi päättyi viime sunnuntaina Abu Dhabissa dramaattisissa tunnelmissa. Lewis Hamilton hävisi maailmanmestaruuden Max Verstappenille viimeisellä kierroksella, kun tuomaristo päätti, että kilpaa ajettaisiin vielä yksi kierros turva-auton jälkeen.

Verstappen oli vaihdattanut tuoreet renkaat. Hamiltonilla oli autossaan kuluneet renkaat, eikä hän voinut estää Verstappenin ohitusta.

Loppuratkaisua ei voi pitää urheilullisena. Olihan Hamilton kilpailussa selvästi Verstappenia nopeampi ja Kansainvälisen Autoliiton FIA:n kilpailujohto tiesi kyllä, miten kävisi, jos turva-auton perässä ei tultaisi maaliin.

Hamilton ja hänen työnantajansa Mercedes ovat raivoissaan. Torstaina kansainvälisen autoliiton FIA:n palkintogaalassa ei nähty Hamiltonia eikä Mercedes-pomo Toto Wolffia.

Wolff on vihjaillut, että Hamilton saattaisi lopettaa uransa. Päätös olisi Abu Dhabin ratkaisun jälkeen aivan ymmärrettävä. Motivaatio ei moisen tuomarisirkuksen jälkeen ole korkealla.

Formula ykkösille onkin sadellut kritiikkiä ympäri maailman. Kritiikkiä eivät ole laukoneet pelkästään Hamilton-fanit. Sarjan urheilullista uskottavuutta on moitittu urakalla.

Autourheilussahan kyse on kuitenkin nopeuskilpailuista. Nykyisten F1-sääntöjen perusteella rengasvaihtojen salliminen turva-auton aikana tekee tapahtumista kuitenkin melkoista lottoa.

Verstappen kyllä ansaitsi maailmanmestaruutensa. Hän ajoi erinomaisen kauden, eivätkä ”lottoarvonnat” olleet hänelle kauden aikana aina suosiollisia.

Tuomaristo ei sinänsä halunnut suosia Verstappenia. Se vain halusi, että maaliin tultaisiin kilpaa-ajaen eikä turva-auton perässä. Jos tuomaristo olisi päättänyt, että turva-auton perässä ajettaisiin maaliin, olisivat Verstappen ja Red Bull -talli purnanneet asiasta ja tehneet varmasti valituksen urheilun kansainväliseen vetoomustuomioistuimeen.

Sirkuksesta on turha syyttää Red Bullia, Mercedestä, Verstappenia tai Hamiltonia. Syyttävä sormi osoittaa FIA:a, jonka sääntökirjaa voi pitää vitsinä.

Lewis Hamiltonin poistuminen F1-sirkuksesta olisi FIA:lle hyvä näpäytys. F1 menettäisi valovoimaisen tähtensä ja sitä kautta sarjan suosio todennäköisesti laskisi ainakin tilapäisesti. FIA ryhtyisi varmasti miettimään, haluavatko katsojat nähdä oikeasti kilpailuja, joissa nopein auton ja kuljettajan yhdistelmä voittaa.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Kimi Räikkösen uskomaton F1-ura päättyi – kertoi C Morelle hyvästä fiiliksestä

Kommentoi Facebookissa