Halla-aho luopuu perussuomalaisten puheenjohtajuudesta – ”Kaikki eivät pidä tästä ratkaisusta”

Jussi Halla-aho ei pyri enää kolmannelle kaudelle puheenjohtajaksi puoluekokouksessa.

Jussi Halla-aho ei pyri enää kolmannelle kaudelle puheenjohtajaksi puoluekokouksessa. (Kuva AOP)

Väistyvä puheenjohtaja kertoi tehneensä tiedotteen, jonka saa julkaista kymmenen vuoden kuluttua.

PUHEENJOHTAJA Perussuomalaisten puheenjohtajana vuodesta 2017 toiminut Jussi Halla-aho luopuu puheenjohtajuudesta. Halla-aho ei pyri enää kolmannelle kaudelle puheenjohtajaksi, kun puoluekokous järjestetään elokuussa Seinäjoella.

Halla-aho kertoi asiasta niin sanotulla tuumaustunnilla pitämässään puheessa. Hän totesi sanoneensa jo neljä vuotta sitten, että puoluejohtajan ei ole hyvä takertua liian lujasti asemaansa eikä viihtyä siinä liian pitkään. Liian pitkissä johtajakausissa vaanii Kekkos-syndrooman vaara.

”En pyri jatkokaudelle Seinäjoen puoluekokouksessa. Kaikki eivät pidä tästä ratkaisusta, ainakaan nyt heti. Heille totean, että en tee tätä, kuten en mitään muutakaan, ratkaisua kevein perustein enkä mielijohteesta vaan pitkän ja perusteellisen harkinnan tuloksena.”

Halla-aho totesi asiasta heräävän erinäisiä kysymyksiä, joista joihinkin hän on yrittänyt ennakoivasti vastata, mutta toteaa puheenvuoronsa olevan melko kryptinen.

”Mikään ei olisi minulle mieluisampaa kuin olla teille täysin avoin, mutta täydellinen avoimuus on ylellisyyttä, johon minulla ei ole varaa. Kaikkea, mitä sanon, voidaan käyttää ja käytetään minua ja perussuomalaisia vastaan.”

Hän kritisoi niin sanottuja muistelmakirjoja, joissa ”laverrellaan julki yksityisiä keskusteluja ja tietoja, mikä johtaa siihen, että kukaan ei uskalla puhua kenellekään mitään”.

”Minulla on tässä kirjekuoressa pitkähkö tiedote, joka on päivätty tälle päivämäärälle. Tiedotteessa kerron seikkaperäisesti ja yksityiskohtaisesti kaikki ne havainnot, tuntemukset, analyysit ja arviot, joihin ratkaisuni perustuu. En ole lisännyt mitään, enkä jättänyt mitään pois. Tiedotteessa on tavallista pidempi embargo eli julkaisukielto. Se on julkaisuvapaa 21.6.2031 eli tasan kymmenen vuoden kuluttua.”

Varmuuden vuoksi Halla-aho kuitenkin totesi, että kenenkään perussuomalaisen ei pidä olla huolissaan kuoren sisällöstä. Siinä ei ole juoruja, salaisuuksia eikä yksityisiä keskusteluja, eikä siinä mainita nimiä.

Halla-aho kertoi myös toivovansa, että elokuussa puheenjohtajistoon pyrkii monia ja monenlaisia ihmisiä. Hän itse aikoi työskennellä jatkossa kansanedustajana ja Helsingin kaupunginvaltuutettuna.

Lue myös: Kokoomus on kuntavaalien suurin puolue – perussuomalaiset suurin nousija, keskusta sai torjuntavoiton

Kommentoi Facebookissa