HALLINTAREKISTERI Kiihkeätä keskustelua aiheuttanutta hallintarekisterilakia eli Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi arvo-osuusjärjestelmästä ja selvitystoiminnasta sekä eräiksi siihen liittyviksi laeiksi käsitellään tänään eduskunnassa.
Eduskunnan viikko-ohjelman mukaan hallituksen esitysten lähetekeskusteluissa puidaan klo 14 alkaen rajavartiolaitosta, rikostorjuntaa sekä lukioita koskevia lakiesityksiä, mutta myös ensimmäisenä käsittelynä talousvaliokunnan mietintöä niin sanotusta hallintarekisterilaista.
Hallintarekisterilaki on ollut esillä jo muutaman vuoden ajan, ja se ehdittiin jo haudata kaksi vuotta sitten. Nyt lakia vastustaneet perussuomalaiset kääntyivät hallituksen puoliväliriihessä lain taakse, lehtitietojen mukaan vaihtokauppana perhevapaauudistuksen pysäyttämisestä.
Laki mahdollistaa sen, että osakkeiden omistajaksi merkitään hallintarekisterin ylläpitäjä, esimerkiksi pankki, todellisen omistajan asemasta. Jos suomalainen yhtiö tulevaisuudessa laskee osakkeita liikkeeseen toisessa EU-maassa, myös suomalainen sijoittaja voisi piilottaa omistuksensa hallintarekisteriin. Lakia ovat arvostelleet esimerkiksi poliisi ja verottaja.
Korruptiota ja poliitikkojen kytköksiä ei voisi selvittää, vaikka veronkiertoa estettäisiinkin korotetulla lähdeverolla. Ajankohta on kriittinen, kun parhaillaan ollaan esimerkiksi vapauttamassa miljardien sote-markkinoita terveysalalla. Päivän Lehden artikkelin hallintarekisteristä voit lukea tästä ja terveysbisneksestä tästä.
Lain välttämättömyydestä on väitetty, että se tulisi tehdä EU-lainsäädännön johdosta. Asia ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Suomalaiset ovat myös jo nyt käyttäneet väärin ulkomaisia hallintarekistereitä, toiminnasta ei nimittäin ole säädetty mitään rangaistusta. Tämän myönsi jo aikoinaan valtiovarainministeri Alexander Stubb vastatessaan opposition välikysymykseen 15.12.2015:
”Jokainen, joka haluaa omistaa osakkeita hallintarekisterin kautta, voi tehdä sen ulkomaisten palveluntarjoajien kautta jo nyt. Sikäli kun omistuksiin sisältyy kotimaisia osakkeita, tätä voi toki pitää lain hengen vastaisena. Rangaistavaa tai selvästi laitonta se ei kuitenkaan ole, eikä minkäänlainen este sellaiselle toimijalle, jonka tarkoitusperät ovat lähtökohtaisesti laittomat.”
Valtiovarainministerinä toiminut Alexander Stubb joutui opposition silmätikuksi väittäessään muun muassa, että 90 prosenttia viranomaisista kannattaisi hallintarekisterilakia, kun todellinen luku oli 10 prosenttia. Rehellisen oloisessa vastauksessaan Stubb tunnusti virheensä ja myönsi myös valtiovarainministeriön tehneen erheen väitellessään EU-asetuksen pykälästä, jonka se esitti velvoittavan kotimaisen lain muutokseen.
Se ohjasi keskustelun väärille poluille sen sijaan, että olisi keskusteltu siitä, mikä on Suomen etu. Nyt lakia ajaa valtiovarainministeri Petteri Orpo.
Kommentoi Facebookissa