Hallitus purkaa koronarajoituksia asteittain – ravintolarajoitukset ohi kokonaan ehkä kuukauden kuluttua

Pääministeri Sanna Marin hallituksen neuvottelussa Säätytalossa. (Kuva Lauri Heikkinen/ Valtioneuvoston kanslia)

Koronapassin jäädyttäminen jatkuu, matkustamiseen tarkoitettu EU-koronapassi on käytössä normaalisti.

KORONAVIRUS Hallitus kokoontui 2. helmikuuta saamaan epidemiologisen tilannekatsauksen sekä käsittelemään koronastrategioiden päivittämistä ja arvioimaan rajoitusten purkua. Lisäksi hallitus linjasi koronapassin valmistelun jatkosta.

Koko maan tasolla tartuntamäärät ovat edelleen korkeita, mutta tehohoitoa vaativien tapausten lukumäärä on laskenut selvästi. Osalla alueista epidemia-aallon pahin huippu on mahdollisesti jo saavutettu, sosiaali- ja terveydenhuollon kuormitus on tasaantunut ja alkanut osin keventyä. Alueellisissa epidemiatilanteissa on vaihtelua, osalla alueista tilanne voi vielä vaikeutua.

Rokottamattomia tartunnalle alttiita on kuitenkin vielä paljon. Mahdollisimman korkea rokotekattavuus on nyt ja tulevaisuutta ajatellen epidemian torjunnan kulmakivi.

Hallitus toteaa, että rajoitusten purkamisessa on syytä edetä asteittain. Ravintolarajoituksia lievennetään 14. helmikuuta alkaen niin, että anniskelu päättyisi kello 23 ja aukiolo kello 00. Lievennykset koskevat sekä ruoka- että anniskeluravintoloita.

Mikäli tautitilanteen kehitys jatkuu suotuisana ja terveydenhuollon kantokyky ei ole uhattuna, voidaan ravintolarajoituksista luopua kokonaan 1. maaliskuuta alkaen kaikkien ravitsemusliikkeiden osalta.

Hallitus suosittelee, että kaikki kulttuuri-, urheilu- ja tapahtuma-alan yleisötilaisuuksia sekä harrastustoimintaa koskevat kokoontumismäärä- ja asiakaspaikkarajoitukset purettaisiin kokonaan 14. helmikuuta alkaen. Sosiaali- ja terveysministeriö valmistee ohjauskirjeen näistä suosituksista alueiden toimivaltaisille viranomaisille.

Hallitus sai myös katsauksen koronapassin valmistelutilanteesta. Hallitus päätti jatkaa koronapassin laajennukseen ja omaehtoiseen käyttöön liittyvän lainsäädännön valmistelua, jotta passi olisi valmiina siltä varalta, että epidemiatilanne pahenee esimerkiksi uuden virusmuunnoksen takia.

Nykymuotoisen koronapassin jäädyttämistä jatketaan myös 15. helmikuuta eteenpäin. Matkustamiseen tarkoitettu EU-koronapassi on käytössä normaalisti.

Lue myös: Eduskunta valitsi puhemiehistön – Matti Vanhanen nousi puhemieheksi

Kommentoi Facebookissa