Halpisverkkokauppojen tuotteet testattiin – lähes kaikki lelut, lastentarvikkeet ja sähkölaitteet vaarallisia!

Tukes tilasi näytteitä erityisesti suomalaisten suosiossa olevilta, suurilta verkkokauppa-alustoilta, kuten Wish, AliExpress ja eBay.

Tukes tilasi näytteitä erityisesti suomalaisten suosiossa olevilta, suurilta verkkokauppa-alustoilta, kuten Wish, AliExpress ja eBay. (Kuva Tukes)

Tukes osti tuotteita kaikkiaan 32 ja vain yksi täytti eurooppalaiset vaatimukset.

VERKKOKAUPAT Koska kuluttajien shoppailu EU:n ulkopuolisissa verkkokaupoissa on lisääntynyt viime vuosina, Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes päätti testauttaa ja tarkastella näissä kaupoissa myytävien, suomalaiskuluttajien suosiossa olevien tuotteiden turvallisuutta. Tukesin testit ovat osa tänään alkanutta Omalla vastuulla -viranomaiskampanjaa.

Tulokset olivat huolestuttavia: vain yksi 32:stä Tukesin ostamasta lelusta, lastentarvikkeesta, korusta ja sähkölaitteesta täytti eurooppalaiset vaatimukset. Jos nämä tuotteet olisivat myynnissä Suomessa, kaupat velvoitettaisiin keräämään ne takaisin kuluttajilta. Tilatusta kosmetiikasta puolestaan kuudesta tuotteesta kymmenestä puuttui Euroopassa vaadittava ainesosaluettelo.

Tukes tilasi turvallisuustarkasteluun näytteitä erityisesti suomalaisten suosiossa olevilta, suurilta verkkokauppa-alustoilta, kuten Wish, AliExpress ja eBay. Koska verkkokaupat sijaitsevat Suomen ja EU:n ulkopuolella, suomalaisviranomaisten valvonta ei ylety niihin. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että EU:n ulkopuolelta tuotteita ostava kuluttaja joutuu itse vastaamaan seurauksista, jos tuote aiheuttaa vahinkoa.

Kaikki Tukesin testeihin valitsemat, yhteensä seitsemäntoista lelua, tuttia, tuttiketjua ja lastenvaatteetta todettiin testeissä vaarallisiksi. Turvallisuuspuutteet olivat räikeitä. Joukosta löytyi esimerkiksi 170-senttiseksi venyvä tuttiketju, kun tuttiketjun sallittu maksimipituus on Euroopassa 22 senttiä. Liian pitkä tuttiketju on vauvalle hirttosilmukka.

– Huolestuttavia olivat myös vedessä turpoavat lelut, jotka voi sekoittaa ulkonäkönsä vuoksi irtokarkkeihin. Jos lapsi esimerkiksi pureskelee tällaista lelua ja osa lelusta päätyy lapsen elimistöön, pahin seuraus voi olla kuolettava suolitukos, Tukesin ylitarkastaja Anja Merenkivi kertoo.

Muita löydettyjä puutteita olivat muun muassa pienten lasten vaatteissa pääntiellä olevat narut, jotka aiheuttavat kuristumisvaaraa sekä lasten kellosta ja sormuksesta liian helposti irtoavat nappiparistot, jotka nieltyinä syövyttävät sisäelimiä.

Halpisverkkokaupoista testattiin kuusi eri usb-laturia, joista viisi todettiin testeissä vaarallisiksi. Vaarallisissa tuotteissa oli sekä tulipalon että sähköiskun vaara. Testattujen latureiden hinnat vaihtelivat alle eurosta noin viiteen euroon. Kaikki alle euron laturit osoittautuivat vaarallisiksi.

– Joukossa oli laturi, joka on sähköturvallisuudessa Tukesin testaushistorian vaarallisimpien joukossa. Vaikka otos on todella pieni, tukee se havaintojamme Suomesta: se tuote, missä oli pakkausmerkinnät suurimmaksi osaksi kunnossa, selvisi myös turvallisuustesteissä hyvin, ylitarkastaja Kimmo Hakala Tukesista sanoo.

Tilatut kosmetiikkatuotteet eivät sisältäneet sitä, mitä myynti-ilmoituksessa oli luvattu.
Tilatut kosmetiikkatuotteet eivät sisältäneet sitä, mitä myynti-ilmoituksessa oli luvattu. (Kuva Tukes)

EU:n ulkopuolisista verkkokaupoista tilattiin kaksitoista erityyppistä kosmetiikkanäytettä. Kuusi Tukesin tilaamista näytteistä oli sellaisia, joista ei löytynyt minkäänlaista ainesosaluetteloa. Neljässä Tukesin ostamassa valmisteessa ainesosat oli ilmoitettu muilla kuin latinalaisilla aakkosilla. Tuotteet eivät sisältäneet sitä, mitä myynti-ilmoituksessa oli luvattu.

– Ihoa vaalentava voide ei käännettyjen ainesosien perusteella sisältänyt yhtään vaalentavaa ainesosaa. Hampaidenvalkaisusetti oli käännöksen perusteella puolestaan plakkia poistava valmiste. Hyaluronihappo tilattiin 100-prosenttisena hyaluronihappona, mutta todellisuudessa saatiin valmiste, joka sisältää hyaluronihappoa vain yhtenä ainesosana, Tukesin ylitarkastaja Anna Vuori sanoo.

Tukesin havaintojen perusteella ei voida sanoa, onko EU:n ulkopuolisista verkkokaupoista tilattava kosmetiikka turvallista vai ei. Ostajan kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että näille tuotteille ei ole EU-alueelle sijoittunutta yritystä, joka on vastuussa tuotteiden turvallisuudesta.

Tukes tilasi kaukomailta myös seitsemän hopeakorua ja kaksi titaanikorua. Kaikissa seitsemässä hopeakorussa oli hopeapitoisuutta todistava leima 925.

– Yksikään näistä koruista ei kuitenkaan sisältänyt jalometallia, eli ostajaa huijattiin, ylitarkastaja Anneli Pärnänen Tukesista kertoo.

Sama tilanne oli myös kahden kaukomailta ostetun titaanikorun kohdalla: niistä kumpikaan ei sisältänyt titaania.

Tukes toivoo, että kaukomailta nettishoppailevat suomalaiset perehtyvät ostamiensa tuotteiden turvallisuusvaatimuksiin Suomessa ja tekevät ostopäätöksiä riskit tunnistaen.

Lue myös: Tullilaboratorio tutki – nettitilauksissa huumeita, leluissa haitallisia aineita, sormihyrristä irtosivat paristot

Kommentoi Facebookissa