Haluatko nimesi pois internetin hakukoneen tuloksista? – Pyynnöstä kieltäytyminen vaatii perustellun syyn

Tietojen poistaminen hakutuloksista ei tarkoita kyseisen linkin sisällön poistamista verkkosivustoilta.

Tietojen poistaminen hakutuloksista ei tarkoita kyseisen linkin sisällön poistamista verkkosivustoilta. (Kuva Fotolia)

Euroopan tietosuojaneuvosto käsitteli oikeutta tulla unohdetuksi hakukoneiden tuloksissa.

TIETOSUOJA Euroopan tietosuojaneuvosto on hyväksynyt ensimmäisen osan ohjeesta, joka käsittelee rekisteröidyn oikeutta tulla unohdetuksi hakukoneisiin liittyvissä tapauksissa. Ohjeistusta on tarkoitus soveltaa tilanteissa, joissa rekisteröidyt pyytävät oman nimensä tuottamien hakutulosten poistamista hakukonepalvelun tarjoajalta.

Tietosuojaneuvoston ohjeistus kiteyttää EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen mukaiset perusteet. Pääsääntöisesti oikeus pyytää hakutuloksen poistamista hakukoneelta koskee rekisteröidyn omalla nimellä tehtyä hakua.

Kyseessä on ohjeistuksen julkisen kuulemisen läpi käynyt ensimmäinen osa, jonka luonnos hyväksyttiin neuvoston täysistunnossa joulukuussa 2019.

Juttuvinkki: Tietosuoja-asetus säilyttää oikeudet omiin henkilötietoihin – virheelliset tiedot oikaistava ja vanhentuneet poistettava

Rekisteröity voi pyytää hakukonepalvelun tarjoajalta erityisesti sellaisen sisällön poistamista hakutuloksista, joka on selvästi vanhentunutta tai muuttunut virheelliseksi ajan saatossa. Tällainen tilanne voi olla esimerkiksi, kun yrityksen julkisesta rekisteristään poistamat tiedot näkyvät hakutuloksissa tai linkki organisaation sivulle sisältää edelleen rekisteröidyn yhteystiedot, vaikka tämä ei enää työskentele kyseisessä paikassa.

Poistamisen perusteena voi olla myös se, että oikeudellisten velvoitteiden vuoksi verkossa julkaistut tiedot ovat olleet julkisina internetissä kauemmin kuin laki vaatii. Poikkeuksia oikeuden käyttämiseen voivat asetuksen mukaan olla muun muassa tietojen käsittely sanan- tai tiedonvälityksen vapauden nimissä tai lakisääteisen velvoitteen noudattamiseksi.

Ohjeessa muistutetaan, että listauksesta poistetut tulokset ovat edelleen löydettävissä esimerkiksi muilla hakusanoilla, eikä tietojen poistaminen hakutuloksista tarkoita kyseisen linkin sisällön poistamista verkkosivustoilta. Joissakin poikkeustapauksissa hakukoneet voidaan kuitenkin velvoittaa poistamaan tiedot täydellisesti myös hakuindeksistään.

Lue myös: Digitaalisissa palveluissa käyttäjistä kerätyllä datalla käydään joka sekunti kauppaa – satojen toimijoiden voimin

Kommentoi Facebookissa