He ovat suomalaiset satamiljonäärit – listalta löytyy 30 henkilöä ja perhettä

Antti Herlinin salkku sisältää muun muassa Koneen, Caverionin sekä Sanoman osakkeita.

Antti Herlinin salkku sisältää muun muassa Koneen, Caverionin sekä Sanoman osakkeita. (Kuva AOP)

Arvopaperi selvitti keiden salkun arvo Helsingin pörssissä nousee yli 100 miljoonan.

TALOUS Maailman rikkain ihminen on talouslehti Forbesin mukaan Microsoftin perustaja Bill Gates. Hän on 86 miljardin dollarin omaisuudellaan kärkisijalla jo neljättä vuotta peräkkäin,

Vuonna 1969 Kristiina Halkola lauloi maamme raharikkaista vasemmistolaisessa propagandakappaleessa Laulu 20 perheestä, siihen ryhmään ei vielä Herlinien suku kuulunut. Mutta nyt päämies Antti Herlin löytyy Forbesin sijalta 544, hänen netto-omaisuutensa arvoksi on arvioitu 3,5 miljardia dollaria. Päivän Lehden artikkelin asiasta voit lukea tästä.

Herlinin suku on Suomen kaikkien aikojen rikkain perhe. Arvopaperi on tuoreessa Suomen pörssirikkaat -selvityksessään päätynyt siihen, että he ovat lähes 7,4 miljardin euron pörssivarallisuudellaan yksin rikkaampia kuin 20 seuraavaa sukua yhteensä.

Suomen rikkain perhe

Arvopaperi laskee Antti Herlinin salkun arvoksi 3 426 miljoonaa euroa, se sisältää muun muassa Koneen, Caverionin sekä Sanoman osakkeita. Ilkka Herlinin salkku on suuruudeltaan 1 391 miljoonaa euroa, mukana on Sanoman sijasta merkittävästi Oriolan osakkeita.

Uuden Suomen myyneen Niklas Herlinin 1 307 miljoonan euron pörssiomaisuuteen kuuluu puolestaan Sanoman sijasta Alma Mediaa, yli miljardin arvoisen pörssisalkun omistaa sisaruksista myös Ilona Herlin. Hänen salkkunsa koko on 1 139 miljoonaa euroa.

Viides sisaruksista Hanna Nurminen on siirtänyt suuren osan omaisuudestaan tiedettä ja taidetta tukevalle Koneen Säätiölle. Pääosin Koneen omistusta on silti jäljellä 109 miljoonan euron arvosta.

Herlinien sukutarinan salaisine testamentteineen voit lukea tästä.

Miljardeista satoihin miljooniin

Seuraava perhe ei pääse enää miljardiluokkaan, mutta Kemiraa, Uponoria ja Tikkurilaa omistavien Paasikivien omistus Helsingin pörssissä on Arvopaperin mukaan 784 miljoonaa euroa. Fiskarsin sekä Ahlström-Munksjön omistajiin kuuluvan Göran J. Ehrnroothin perheen salkun koko on 573 miljoonaa.

Jos Herlinien omistuksen lähtöpiste oli Kone, Ehrnrootheilla se on Fiskars. Jo mainitun Göran J. Ehrnroothin lisäksi Robert G. Ehrnroothin perheen pörssiomistus yltää 423 miljoonaan euroon. Mukana on merkittävä omistus Wärtsilästä, samoin kuin Ehrnroothin sukuun kuuluvan Elsa Fromondin perheellä, salkun arvo 353 miljoonaa.

Orionin, Metsä Boardin sekä UPM:n omistajiin kuuluvan Erkki Etolan pörssiomaisuus on kokoluokkaa 512 miljoonaa, Konecranesiin, Spondaan ja Stockmanniin sijoittaneiden Hartwallien 489 miljoonaa euroa.

Sammon suuromistajan Björn Wahlroosin Helsingin pörssiomistus on noin 463 miljoonaa euroa, edesmenneen Einari Vidgrenin luomaa pääomaa on Ponssea omistavalla Vidgrénien perheellä 428 miljoonan edestä.

Pörssikurssit ovat nousseet

Uutta rahaakin Suomen pörssirikkaat -listalta löytyy. F-Securen Risto Siilasmaan pörssisalkun suuruudeksi lasketaan 259 miljoonaa euroa ja Verkkokauppa.comin Samuli Seppälän 182 miljoonaa.

Sadan miljoonan euron pörssiomistajista eniten omaisuuttaan on kasvattanut Nokian avulla Stig Lival-Lindström, 158 miljoonan euron salkku on kokenut yli sadan prosentin arvonnousun. Myös Lehto Groupin Hannu Lehto on kaksinkertaistanut vuodessa osakevarallisuutensa.

Yli sadan miljoonan pörssiomaisuuteen yltävät lisäksi Blåbergit, Ingmanit, Casimir Ehrnroothin perhe, Voipiot, Takaset, Reino Laakkosen perilliset, Gripenbergit, Tallbergit, Kokkilat, Langenskiöldit, Rafaela Seppälän perhe, Sohlbergit sekä Brotherukset.

Maailman pörssikurssit alkoivat nousunsa vuoden 2016 keväällä, ja se on siivittänyt myös Helsingin pörssin yleisindeksin nyt 26 prosenttia korkeammalle tasolle kuin vuosi sitten.

Kommentoi Facebookissa