Helsingin kirkot houkuttavat matkailijoita – hautausmailta löytää suuren joukon suomalaisia merkkihenkilöitä

Helsingin symboliksikin kutsuttu Tuomiokirkko on monelle matkailijalle jo tuttu.

Helsingin symboliksikin kutsuttu Tuomiokirkko on monelle matkailijalle jo tuttu. (Kuva Editor)

Helsinki on täynnä upeita kirkkoja, joiden ainutlaatuisesta arkkitehtuurista vieras pääsee nauttimaan.

KIRKOT Helsingin kirkot ovat hienoja nähtävyyksiä, joissa voi käydä nauttimassa hiljaisuudesta, ainutlaatuisesta arkkitehtuurista, kesäkonserteista sekä historiallisista yksityiskohdista. Matkailijoille yleisesti tunnetuimpia niistä ovat Tuomiokirkko ja Temppeliaukion kirkko, mutta missä muissa kirkoissa kannattaa lomareissulla poiketa?

Malmin seurakunnan pastori Esko Laine suosittelee kotimaan matkailijoille muun muassa Kallion ja Käpylän kirkkoihin tutustumista. Nämä edustavat työläisteemaa.

–  Työläisteemaisissa kirkoissa voi aistia sen, että teollisuusväestö on tuonut haasteita kirkon toimintaan. Varsinkin Kallion kirkossa on historiassa nähty työväen aiheuttamia mellakoita.

Malmilla taas pääsee nauttimaan upeasta Alvar Aallon arkkitehtuurin perinnöstä arkkitehti Kristian Gullichsenin suunnittelemana. Arkkitehti Gullichsen on kunnioittanut Aallon perintöä ja tehnyt kirkkoon aaltomaisia viivoja, joita on nähtävissä esimerkiksi kirkkosalin katossa.

Matkailijoiden kannattaa piipahtaa myös Suomenlinnan kirkossa, joka toimii samalla myös majakkana. Kirkko oli aikaisemmin ortodoksinen kirkko, mutta se muutetiin Suomen itsenäistymisen myötä luterilaiseksi.

Pari vuotta sitten 50-vuotisjuhlia viettänyt Temppeliaukion kirkko on tunnettu ulkomailla arkkitehtuurin helmenä. Suomalaisille Temppeliaukion kirkko on kuitenkin vielä tuntemattomampi. Temppeliaukion kirkko on maan alla sijaitseva arkkitehtuurillisesti ennennäkemätön rakennus.

Temppeliaukion kirkossa vierailee normaalisti lähes miljoona kävijää vuodessa.
Temppeliaukion kirkossa vierailee normaalisti lähes miljoona kävijää vuodessa. (Kuva Töölön seurakunta/ Juha Martinmaa)

Myös esineistö yksityiskohtineen on suomalaisen käsityön taidonnäyte. Valtavassa katossa on 22 kilometrin mitalta ohutta kuparinauhaa. Ennen vierailua kirkon verkkosivuilta kannattaa vilkaista tiedot tilaisuuksista sekä 4 euron vierailumaksusta.

Helsingin symboliksikin kutsuttu Tuomiokirkko on monelle matkailijalle jo tuttu. Kirkkosalissa voi tehdä omatoimikierroksen, joka avaa kirkon historiaa ja arkkitehtuuria. Lisäksi kirkko järjestää maksuttomia yleisöopastuksia.

– Tuomiokirkossa on paljon yksityiskohtia nautittavana. Ympäri kirkon ulkoreunoja on havaittavissa upeita kohokuvioita Jeesuksen elämästä, turistityön palvelupäällikkö Anni Roiha kertoo.

Tuomiokirkon kellotapulissa pääsee nauttimaan kuvanäyttelystä, joka avaa kuvien avulla kirkon pitkää rakennushistoriaa. Kryptasta löytyy taidenäyttely ja hävikkiruokakahvila. Suositut Urkukesän päiväkonsertit järjestetään kahdesti viikossa verkon välityksellä ja heti rajoitusten lievennettyä yleisö pääsee nauttimaan musiikista paikan päälle.

Helsinkiin on haudattu suuri joukko suomalaisia merkkihenkilöitä: taiteilijoita, tieteentekijöitä, presidenttejä. Kulttuurikierroksen lisäksi kesäpäivänä hautausmailla pääsee nauttimaan upeasta luonnosta puiden siimeksessä. Hautausmaista tunnetuin on Hietaniemi, mutta vierailun väärtejä ovat myös niistä suurin eli Malmi ja neljä muuta hautausmaata.

Lue myös: Raamattu kannesta kanteen -radio-ohjelma alkaa alusta – tuotantokausi kestää yli viisi vuotta

Kommentoi Facebookissa