Helsinki-Vantaan lentoasemalla lisätään testausta – ”Testi on edelleen vapaaehtoinen lentomatkustajille”

Useat maat Euroopassa ovat keskeyttäneet matkustajalennot Britanniasta.

Useat maat Euroopassa ovat keskeyttäneet matkustajalennot Britanniasta. (Kuva Fotolia)

Matkustajalentojen keskeytys laajenee koskemaan Ison-Britannian lisäksi Irlantia ja Etelä-Afrikkaa.

KORONAVIRUS Liikenne- ja viestintävirasto Traficom keskeyttää Ison-Britannian ja Pohjois-Irlannin yhdistyneestä kuningaskunnasta, Irlannista ja Etelä-Afrikasta Suomeen saapuvan matkustajalentoliikenteen 11.1.2021 – 18.1.2021 väliseksi ajaksi. Päätös ei koske ylilentoja, teknisiä välilaskuja, siirtolentoja omalla miehistöllä, valtionilmailua, sairaankuljetuslentoja, eikä myöskään rahtilentoja.

Iso-Britanniassa havaittu uusi Covid-19-muunnos leviää selvästi nopeammin kuin koronaviruksen aiemman alatyypit. Myös Etelä-Afrikasta saapuneella matkustajalla on todettu hieman erityyppinen virusmuunnos, joka sekin voi levitä aiempaa nopeammin. THL:n mukaan Iso-Britanniasta, Etelä-Afrikasta ja nyt myös Irlannista saapuvat matkustajat muodostavat merkittävän riskitekijän sille, että uudet Covid-19-virusmuunnokset leviävät Suomeen.

Tämän johdosta THL katsoo, että on välttämätöntä ja epidemiauhkaan nähden oikeasuhtaista jatkaa matkustuslentoliikenteen keskeytystä Iso-Britanniasta vähintään viikon ajan 11.1.2021 alkaen sekä asettaa vastaava rajoitus myös Etelä-Afrikasta ja Irlannista Suomeen suuntautuvalle matkustuslentoliikenteelle. Liikenne- ja viestintävirasto keskeyttää lennot THL:n esityksen mukaisesti.

Helsinki-Vantaan lentoasemalla on myös käynnistetty testaustoiminnan laajentaminen siten, että matkustajat testataan jo porttialueella ja niin sanottuja massatestauksia lisätään. Testaus pyritään tekemään kaikille niille matkustajille, joilla ei ole todistusta negatiivisesta testituloksesta, lääkärintodistusta sairastetusta Covid-19-taudista tai rokotuksesta tautia vastaan.

Juttuvinkki: Koronaviruksen brittimuunnoksia todettu Suomessa lisää – virus voi tarttua ja levitä aiempaa nopeammin

Lentoaseman terveysturvallisuudesta vastaa Vantaa kaupunki, näytteenoton ja analytiikan tuottaa HUS Diagnostiikkakeskus. Testeihin ei ohjata kansainvälisiä vaihtomatkustajia eikä kotimaan lentojen matkustajia. Testausmahdollisuutta rajan ylittämisen jälkeen ei toistaiseksi ole yleisöalueella, jossa aiemmin testattiin matkustajia.

– Helsinki-Vantaan lentoaseman maahantulotestausta lisätään ja terveysturvallisuutta parannetaan. Vantaa on saanut toimeksiannon sosiaali- ja terveysministeriöltä lisätä lentoasemalla tehtävän testaustoiminnan kattavuutta, Vantaan kaupungin apulaiskaupunginjohtaja Timo Aronkytö kertoo.

Myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suosittaa kaikkien riskimaista tulleiden testausta.

– Lentoasemalla tehtävä testi on edelleen vapaaehtoinen lentomatkustajille, mutta on hyvin suositeltavaa, että kaikki matkustajat jäisivät testiin. Jos he eivät jää testiin, on ensiarvoisen tärkeää, että matkustajat jäävät karanteeniin ja suosittelen heitä käymään oman koti- tai oleskelupaikkakuntansa testissä 24 tunnin sisällä maahantulosta, Aronkytö lisää.

Helsinki-Vantaan lentoasemalla ja Helsingin satamissa on otettu käyttöön myös Finentry.fi-palvelu, jonka avulla Suomeen matkaa suunnitteleva saa ajankohtaiset toimintaohjeet sekä tilannekohtaisen ohjauksen koronanäytteenottoon.

Palvelussa maahantulija voi kartoittaa jo ennen matkaa tai matkan aikana Suomeen matkustamisen toimintaohjeita, varata ajan Suomessa tehtävään koronavirustestiin, saada tekstiviestillä ohjeet testiin saapumiseen sekä koronavirustestin tuloksen.

Lue myös: THL päivitti maskisuositusta – maskin käyttöä suositellaan jatkossa yli 12-vuotiaille

Kommentoi Facebookissa