Helteinen sää lisäsi riskiä – Suomen rannikkovesissä uidessa voi saada vakavan bakteeri-infektion

Vibriotartuntojen riski on kohonnut niin kauan, kun meriveden pintalämpötilat säilyvät korkeina.

Vibriotartuntojen riski on kohonnut niin kauan, kun meriveden pintalämpötilat säilyvät korkeina. (Kuva Fotolia)

Jos vastustuskyky on alentunut, kannattaa välttää Itämeressä uimista.

TERVEYS Terveyden ja hyvinvoinnin laitos kertoo, että aiempien hellekesien 2014 ja 2018 tapaan helteinen sää on lisännyt Vibrio-sukuun kuuluvien bakteerien aiheuttamia tartuntoja ihmisillä myös tänä kesänä.

Itämeren rannikkovesissä tartuntoja voivat aiheuttaa erityisesti Vibrio cholerae, Vibrio vulnificus sekä Vibrio parahaemolyticus. Vibrio-suvun bakteerit lisääntyvät lämpimissä suolapitoisissa rannikkovesissä, mutta eivät sisämaan makeissa vesissä. Vibriotartuntojen riski on kohonnut niin kauan, kun meriveden pintalämpötilat säilyvät korkeina.

Vibrioiden aiheuttamat tartunnat ovat tavallisimmin haavaumien kautta saatuja ihoinfektioita. Bakteerit voivat aiheuttaa uimareille myös ulkokorvan tulehduksia, sekä nieltynä lieväoireisen vatsataudin. Vakavimmassa taudin muodossa bakteeria päätyy vereen, mikä voi aiheuttaa vakavan yleisinfektion ja jopa potilaan menehtymisen.

Satoja lapsia sairastuttaneen salmonellan lähde selvisi – Saksasta Ruotsin kautta Suomeen tullut salaatti

Vibrioiden aiheuttamat merivesivälitteiset infektiot voivat olla vaaraksi erityisesti niille henkilöille, joilla kehon vastustuskyky on alentunut sairauden tai pitkäaikaisen lääkityksen vuoksi. Näiden henkilöiden tulisi nyt kesällä välttää Itämeressä uimista, etenkin jos heillä on ihorikkoja tai muita haavaumia.

Euroopan tautikeskus seuraa kesäisin Itämeren ympäristöolosuhteita ja määrittelee riskialueet Vibrio-bakteerien esiintymiselle viikoittain. THL seuraa tilannetta Suomessa ECDC:n antamien raporttien avulla. Kohonnut vibriotartuntojen riski koskee tällä hetkellä koko Suomen rannikkoa ja on suurin Suomenlahdella ja Turun saaristossa sekä Oulun ja Vaasan edustoilla.

Kaikki todetut Vibrio cholerae -bakteerikannat ja verestä eristetyt muut Vibriot tulevat THL:ään jatkotyypitystä varten. Vuonna 2021 Vibrio cholerae -tartuntoja on tähän mennessä todettu kolme kappaletta ja Vibrio vulnificus -tartuntoja yksi. Myös uimavesistä on tarvittaessa, esimerkiksi tartuntoja selvitettäessä, mahdollista tutkia Vibrio-suvun bakteerien lukumääriä.

Lämpenevän ilmaston myötä hellekesiä on odotettavissa entistä useammin, mikä lisää uimavesivälitteisten Vibrio-infektioiden riskiä.

Lue myös: Kesäkuu oli Suomen mittaushistorian lämpimin – hellepäiviä etelässä yli 10 tavanomaista enemmän

Kommentoi Facebookissa