Kesäkuu oli Suomen mittaushistorian lämpimin – hellepäiviä etelässä yli 10 tavanomaista enemmän

Hellepäiviä mitattiin maassamme kesäkuussa yhteensä 25 kappaletta.

Hellepäiviä mitattiin maassamme kesäkuussa yhteensä 25 kappaletta. (Kuvituskuva Fotolia)

Helsingin Kaisaniemen keskilämpötila 19,3 astetta oli vuonna 1844 alkaneen mittaushistorian korkein.

SÄÄTILA Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan kesäkuu oli suurimmassa osassa maata ennätyksellisen tai poikkeuksellisen lämmin. Lähinnä vain osassa Lappia kesäkuu oli harvinaisen lämmin eli siellä vastaava lämpö toistuu keskimäärin kerran 10–30 vuodessa.

Koko maan keskilämpötila oli ennätyksellisen korkea noin 16,5 astetta. Tämä ylittää edellisen ennätyksen vuodelta 1953 jopa 0,3 asteella. Kuukauden keskilämpötila vaihteli kaakon noin 20 asteesta Käsivarren vajaaseen 10 asteeseen. Lämpötilat olivat 2-6 astetta pitkän ajan keskiarvojen yläpuolella. Helsingin Kaisaniemen keskilämpötila 19,3 astetta oli vuonna 1844 alkaneen mittaushistorian korkein.

Hellepäiviä mitattiin maassamme yhteensä 25 kappaletta, mikä on eniten digitoidun vuorokausiaineiston aikakaudella eli vuodesta 1961 alkaen. Havaintoasemista eniten hellepäiviä oli Kankaanpään Niinisalon lentoasemalla, yhteensä 19 kappaletta.

Juttuvinkki: Lähipäiville ennustettu voimakasta hellettä – muista suojata itseäsi ja pidä koti viileänä

Kuukauden ylin lämpötila 33,6 astetta mitattiin Parikkalan Koitsanlahdella 22. päivänä. Lukema jäi vain kahden kymmenyksen päähän Suomen kesäkuun lämpöennätyksestä, joka mitattiin Ähtärissä vuonna 1935. Menneen kesäkuun alin lämpötila -2,4 astetta mitattiin Kilpisjärven Saanalla 16. päivänä.

Kesäkuun sademäärät olivat maan etelä- ja keskiosassa laajalti tavanomaista pienemmät. Etelässä ja idässä oli paikoin harvinaisen vähäsateista eli yhtä kuivaa on keskimäärin kerran 10–30 vuodessa. Maan pohjoisosassa sademäärät olivat laajalti lähellä pitkän ajan keskiarvoa, mutta paikoin satoi harvinaisen paljon.

Eniten kuukauden aikana satoi Puolangan Paljakalla 122,8 millimetriä ja vähiten Kotka Rankissa 11,1 millimetriä. Suurimmat tilastoihin tallennettavat aamuyhdeksästä seuraavan aamun kello yhdeksään sademäärät olivat Juuan Niemelässä 23. päivänä mitattu 67,5 millimetriä.

Kuukauden lopulla ukkoset voimistuivat ensin Pohjois-Pohjanmaan, Kainuun ja Etelä-Lapin alueella, ja Aatun päivänä 23.6. maan etelä- ja itäosassa liikkui maan eteläosan yli itään voimakas rajuilma. Maasalamoita havaittiin kesäkuussa noin 78 000 kappaletta. Tämä on yli puolet keskimääräisestä vuotuisesta salamamäärästä ja yli kaksi kertaa enemmän kuin kesäkuussa keskimäärin.

Viimeksi yhtä runsasta salamointia kesäkuussa on mitattu vuonna 2013, jolloin maasalamoita havaittiin 79 000 kappaletta.

Lue myös: Ilmastonmuutoksen terveysriskeihin varauduttava myös Suomessa – kuumuus lisää riskiä kuolla

Kommentoi Facebookissa