Lähipäiville ennustettu voimakasta hellettä – muista suojata itseäsi ja pidä koti viileänä

Juo riittävästi pitkin päivää, kehoa voi viilentää myös viileiden suihkujen avulla.

Juo riittävästi pitkin päivää, kehoa voi viilentää myös viileiden suihkujen avulla. (Kuva Fotolia)

Korona-aikana tuulettimen käyttöä kannattaa välttää yleisissä tiloissa, joissa oleskelee useita henkilöitä.

TERVEYS Suomeen on ennustettu lähipäivinä voimakasta hellettä. Kuumasta säästä ja helleaalloista voi aiheutua vakavia terveyshaittoja erityisesti ikääntyneille ja pitkäaikaissairauksista kärsiville.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on koonnut vinkkejä, kuinka kuumuudesta voi selviytyä. Helteellä kannattaa karttaa auringonpaahdetta ja kuumia paikkoja sekä ylimääräistä fyysistä rasitusta. Hikoilusta johtuvan neste- ja suolavajauksen välttämiseksi tulee nauttia riittävästi vettä ja muistaa myös syödä.

Hyviä viilentymiskeinoja ovat uimaan pulahtamisen lisäksi viileät suihkut ja kylmäkääreet. Lisäksi kannattaa pukeutua kevyesti. Muista kuitenkin suojautua auringon UV-säteilyltä. Helteen terveyshaittojen ehkäisemiseksi on tärkeää pyrkiä pitämään sisätilat viileinä.

– Auringonpuoleiset ikkunat tulisi suojata päivisin esimerkiksi verhojen tai sälekaihtimien avulla. Ikkunat kannattaa sulkea, kun ulkoilma on sisäilmaa lämpimämpää ja tuulettaa sisätilat illalla tai yöllä ulkoilman viilennyttyä, sanoo THL:n tutkija Virpi Kollanus.

Jos asunto kuumenee herkästi, kannattaa riskiryhmään kuuluvan harkita siirrettävää jäähdytintä tai ilmalämpöpumpun asentamista.

Myös tuuletin helpottaa oloa, jos ilman lämpötila on alle 35 astetta. Korona-aikana tuulettimen käyttöä kannattaa kuitenkin välttää yleisissä tiloissa, joissa oleskelee useita henkilöitä. Erityisesti tuulettimen käyttöä kannattaa välttää ahtaissa yleisissä tiloissa, joissa on huono ilmanvaihto. Jos tuuletinta käytetään, kannattaa tehostaa tilan ilmanvaihtoa ja asettaa tuuletin niin, ettei se puhalla ilmaa ihmisestä toisen luo.

Juttuvinkki: Nauti turvallisesta kesästä koirasi kanssa – asiantuntijan 7 vinkkiä, joilla vältät ikävät sattumat

Jos asunnon lämpötila nousee tukalan kuumaksi, voi viettää aikaa jossakin muussa viileässä paikassa, kuten varjoisassa puistossa tai viilennetyssä julkisessa rakennuksessa. Älä kuitenkaan hakeudu julkisiin tiloihin, jos sinulla on hengitystieinfektioon viittaavia oireita.

Helteellä jokaisen kannattaa huolehtia läheistensä hyvinvoinnista. Eritysesti tulee huolehtia läheisistä, jotka ovat ikääntyneitä, kärsivät perussairauksista tai joiden toimintakyky on heikentynyt.

– Riskiryhmiin kuuluvien vointia kannattaa tiedustella päivittäin esimerkiksi puhelimitse tai verkossa. Tarvittaessa auta läheistäsi suojautumaan kuumuudelta, Kollanus toteaa.

Kuumuus sekä hikoilusta johtuva neste- ja suolavajaus voivat johtaa lämpösairauksiin, kuten lämpöuupumukseen. Lämpöuupumuksen oireita voivat olla esimerkiksi voimakas jano, voimakas hikoilu tai viileä ja nihkeä iho, heikotus, päänsärky, huimaus, ärtyisyys ja pahoinvointi.

Ikääntyneiden lisäksi erityisesti vauvat ja pienet lapset kärsivät herkästi helteeseen liittyvistä oireista. Lämpökuormitus voi myös pahentaa pitkäaikaissairauden tai vakavan akuutin sairauden oireita.

– Pitkäaikaissairauksista kärsivien kannattaa keskustella hoitavan lääkärin kanssa jo ennakkoon siitä, kuinka kuumuus vaikuttaa sairauteen tai sen hoitoon käytettäviin lääkityksiin, Kollanus sanoo.

Jos ilmenee voimakkaita oireita tai perussairauden oireet selvästi pahenevat, tulee ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon, ensisijaisesti puhelimella. Kiireellisissä tilanteissa tulee soittaa hätänumeroon 112.

Lue myös: Ilmastonmuutoksen terveysriskeihin varauduttava myös Suomessa – kuumuus lisää riskiä kuolla

Kommentoi Facebookissa