Helteisen kesäkuun kova hinta – Suomen vesillä hukkui 30 henkilöä

Kesäkuun tilastoissa nousee esille uidessa tapahtuvien hukkumisten määrä.

Kesäkuun tilastoissa nousee esille uidessa tapahtuvien hukkumisten määrä. (Kuva Fotolia)

Kesäkuun hukkumistapausten määrä on viimeksi ollut synkempi yli 20 vuotta sitten.

HUKKUMINEN Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton median välityksellä kerättyjen ennakkotietojen mukaan kesäkuussa hukkui 30 ihmistä. Neljätoista hukkumista tapahtui uidessa, neljä vesiliikenteen yhteydessä ja kahdessatoista tapauksessa tapahtumien kulku ei ole selvillä.

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan kesäkuu oli suurimmassa osassa maata ennätyksellisen tai poikkeuksellisen lämmin. Lämpimän kesäsään ikävänä kääntöpuolena ovat runsaat hukkumistapaturmat. Keskimäärin puolet Suomen hukkumistapaturmista ajoittuu kesäkuukausiin.

Juhannuksen aikana hukkui 13 ihmistä. Suomessa on tammi-kesäkuun aikana hukkunut 68 ihmistä. Kesäkuun lukema on viimeksi ollut synkempi vuonna 1999, jolloin hukkui 45 ihmistä. Juhannuksena on viimeksi hukkunut enemmän vuonna 2000, jolloin hukkumisia tapahtui 16.

– Poikkeuksellisista lukemista puhutaan. Äärimmäisen surullista, koska hukkumiset ovat suurimmilta osin ehkäistävissä. Vesiturvallisuus on pitkälti asennekysymys, ja tähän tarvitaan Suomessa muutosta, sanoo SUH:n asiantuntija Niko Nieminen.

Juttuvinkki: Kesäkuu oli Suomen mittaushistorian lämpimin – hellepäiviä etelässä yli 10 tavanomaista enemmän

Kesäkuun tilastoissa nousee esille uidessa tapahtuvien hukkumisten määrä.

– Paljon läheltä piti-tilanteita on myös tapahtunut lapsien kanssa veden äärellä ja valitettavasti hukkumisiltakaan ei ole vältytty. Valvovat silmäparit ovat tärkeitä erityisesti lasten, mutta myös aikuisten uidessa.

Suomessa hukkuu tapaturmaisesti vuosittain 100–150 ihmistä, joista tilastojen mukaan noin puolet alkoholin vaikutuksen alaisena. Tyypillinen hukkuja putoaa veneestä, joutuu veden varaan veneen kaatuessa tai arvioi oman toimintakykynsä uidessa väärin. Useimmat hukkumistapaukset sattuvat tutuissa vesistöissä, lähellä rantaa. Onnettomuus yllättää aina, joten paras keino varautumiseen on huomioida turvallisuusasiat jo ennen vesille lähtemistä.

Kesäkuun hukkumiskuolemista yksitoista tapahtui Itä-Suomen alueella, yhdeksän Etelä-Suomen alueella, seitsemän Länsi- ja Sisä-Suomen alueella, yksi Lapin alueella, yksi Pohjois-Suomen alueella ja yksi Lounais-Suomen alueella.

Koko alkuvuoden hukkumisista viisitoista on tapahtunut uidessa, kaksitoista jäihin vajoamisen seurauksena, kymmenen vesiliikenteen yhteydessä, yksi laitesukelluksen yhteydessä ja kolmessakymmenessä tapauksessa tapahtumien kulku ei ole selvillä. Tämän vuoden hukkuneista 39 on miehiä, 8 naisia ja 21 tapauksessa sukupuoli ei ole tiedossa.

Lue myös: Juhannus on vaatinut jälleen veronsa vesillä – jo useita hukkuneita eri puolilla Suomea

10 vinkkiä vesiturvalliseen kesän viettoon

Käytä pelastusliivejä aina vesillä liikkuessasi.

Muista, että alkoholi ei kuulu vesille.

Valvo lapsia erityisen tarkkaan veden äärellä, käden mitan päässä.

Varmista ennen veteen hyppäämistä, ettei pinnan alla piile vaaraa.

Arvioi oma uimataitosi realistisesti ja ui sen mukaisesti.

Ui rannan suuntaisesti, jotta jalkasi ylettyvät tarvittaessa pohjaan.

Ota aina kaveri mukaan uimaan ja saunomaan.

Opettele lapsen kanssa säännöt, kuinka veden äärellä tai vedessä toimitaan.

Tarkista veneesi merikelpoisuus ja että siitä löytyy oikea varustus.

Muista terve järki ja selkeä arviointikyky – oikea asenne luo turvaa.

Lähde Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto

Kommentoi Facebookissa